Annons
Nyheter

Bränderna på Hawaii: "En krigsskådeplats"

Över 50 personer har omkommit i de kraftiga skogsbränder som härjar på ön Maui i den amerikanska delstaten Hawaii.
Delstatens guvernör Josh Green befarar att dödssiffran kommer att stiga ytterligare. 1 000 personer saknas.
Hawaii • Publicerad 11 augusti 2023
Närmare 80 procent av staden Lahaina har brunnit ner. 53 personer har bekräftats döda men dödssiffran väntas stiga.Foto: Rick Bowmer/AP/TT
Över 1 700 byggnader har förstörts i bränderna.Foto: Johan Hallnäs/TT
Maxar Technologies/AP/TTFoto: Satellitbilder före och efter att branden ödelade hela kvarter i staden Lahaina på ön Maui.
Människor på ett evakueringscentrum i Hawaii. Många saknar boende eftersom fler än 1|700 byggnader har förstörts i bränderna.Foto: Rick Bowmer

Skogsbränderna på Maui väntas bli den dödligaste naturkatastrofen i delstaten sedan 1961 då 61 människor miste livet i en tsunami på Big Island.

– Den här gången är det mycket troligt att dödstalen kommer att överstiga det betydligt, säger Hawaiis guvernör Josh Green.

Annons

Under natten till fredagen, svensk tid, rapporterades minst 53 personer ha omkommit. Omkring 1 000 personer saknas, enligt brittiska BBC. Myndigheterna försöker fortsatt lokalisera och identifiera brandkatastrofens offer i den historiskt betydelsefulla kuststaden Lahaina, där nästan inget har gått att rädda.

Över 1 700 byggnader har förstörts i bränderna som fortfarande pågår i området. Uppskattningsvis är 80 procent av staden nedbrunnen, enligt guvernören Josh Green.

– Det råder ingen tvekan om att alla skulle beskriva det som om en bomb träffat Lahaina. Det är total förödelse, säger han.

Samtidigt har tusentals människor förlorat sina hem och en massiv insats har inletts för att hitta hotell eller andra boenden som kan inhysa dem, enligt Green.

Kroppar i vattnet

Röken och hettan från skogsbränderna har tvingat människor att försöka fly, vissa ut i Stilla havet. Eldsvådorna har också förvärrats av de orkanliknande vindar som drog in från söder.

Kekoa Lansford, som bor i Lahaina, säger till CBS News att döda kroppar flyter i vattnet.

– Vi har dragit upp folk ... Vi försöker rädda människors liv och jag känner att vi inte får den hjälp vi behöver, säger han.

Tiotusentals turister har evakuerats från ön. En av dem är Brandon Wilson från Kanada som beskriver förödelsen som en "krigsskådeplats".

– Det såg ut som om någon hade släppt en bomb över staden. Det var fruktansvärt, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Nödinsatser

USA:s president Joe Biden sade tidigare under torsdagen att bränderna i Hawaii är en naturkatastrof av enorm omfattning. Presidenten meddelande också att han frigör federala nödinsatser för ögruppen och främst den hårt drabbade ön Maui.

Annons

Därmed uppgraderas naturkatastrofen till en av de högsta risknivåerna, med omfattande federal hjälp till utsatta.

Dessutom kan utökade evakueringsinsatser göras, om så blir nödvändigt. Många försöker ta sig från Hawaiiöarna med flyg så fort de kan under den pågående katastrofen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons