Bränsleskada stänger reaktor i Oskarshamn
Skadan konstaterades i november i fjol, som TT tidigare berättat om.
Från början var planen att åtgärda problemet vid den årliga revisionen som inleds i april. Men nu har ägaren OKG beslutat att skadan ska hanteras tidigare. Därför tas reaktorn ur drift mellan den 19 februari till och med den 27 februari för att åtgärda skadan, rapporterar SVT Nyheter.
– Tidpunkten är vald för att passa tillgängligheten av leverantörer, säger OKG:s kommunikationschef Désirée Liljevall till TT.
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Bixia, tror inte att elpriserna kommer att påverkas i någon större omfattning:
– Stoppet kan höja priserna främst i område 3 och 4, men det från en redan låg nivå. Det kommer inte att bli några decembernivåer, säger han.
– Vi har lågtrycksbetonat väder med mycket vind just nu. Därför har vi "råd" med det här stoppet, säger Johan Sigvardsson.
Skadan är en så kallad sekundär bränsleskada. Det skulle kunna vara någon form av skräp som kan ha hamnat i bränslebassängen och som kan skava hål i bränsleinkapslingen.
Men vad den här bränsleskadan beror på går inte att säga förrän det skadade bränslet undersökts. Enligt OKG har skadan ingen påverkan på människor eller miljön.
Tidigare i vinter har kärnkraftsreaktorn Ringhals 3 snabbstoppats vid några tillfällen på grund av tekniska problem.
Fakta: Svenska reaktorer
Oskarshamns kärnkraftverk ägs av OKG Aktiebolag, som i sin tur ägs till 54,5 procent av Uniper och 45,5 procent av Fortum.
Av de tre ursprungliga reaktorerna i Oskarshamn är bara en kvar i drift. De övriga har stängts permanent.
Övriga reaktorer i Sverige är två i Ringhals och tre i Forsmark. Sammanlagt alltså sex stycken i Sverige.
Som mest hade Sverige tolv reaktorer innan Barsebäck stängde helt och Ringhals mer nyligen stängt två.