Annons
Nyheter

Över 25 000 döda i Brasilien

Antalet dödsfall med kopplingar till coronaviruset har passerat 25 000 i Brasilien, som beskrivs som det senaste navet för den globala smittspridningen.
Brasilien • Publicerad 28 maj 2020
Kontroll av kroppstemperatur utanför ett köpcenter i Brasília.
Kontroll av kroppstemperatur utanför ett köpcenter i Brasília.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Det senaste dygnet har 1 086 personer avlidit, uppger landets hälsomyndighet, vilket är femte gången fler än tusen dödsfall registrerats på ett dygn.

Antalet döda är därmed uppe i drygt 25 500, sjätte högst i världen. Och med nuvarande trend kommer Brasilien snart att gå om Spanien och Frankrike, som har lite mer än 27 000 respektive drygt 28 500 dödsfall.

Annons

För till skillnad från i Europa tyder mycket på att krisen bara eskalerar i Brasilien och flera andra latinamerikanska länder. Och president Jair Bolsonaro har en kontroversiell linje, som tonar ned sjukdomen covid-19:s faror och i stället fokuserar på de ekonomiska konsekvenserna av att stänga ned samhället.

"Den så kallade andra vågen kommer; recession. Den kommer att påverka alla, utan undantag", har han skrivit på sin Facebook-sida.

Liksom sin kollega i USA, Donald Trump, sätter Bolsonaro också stort hopp till malariamedicinerna hydroxiklorokin och klorokin mot covid-19 – trots att preparaten dömts ut av bland andra Världshälsoorganisationen WHO som potentiellt farliga för ändamålet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons