Annons
Nyheter

Brasiliens president backar om Putinförsäkran

Brasiliens president Lula da Silva drar tillbaka sin personliga försäkran om att Rysslands president Vladimir Putin inte kommer att gripas om han deltar i nästa års G20-toppmöte i Rio de Janeiro.
Brasilien • Publicerad 11 september 2023
Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva. Arkivbild.
Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva. Arkivbild.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Lula da Silva säger nu att det är upp till rättsväsendet att besluta.

– Jag vet inte om Brasiliens rättsväsende griper honom. Det är rättsväsendet som bestämmer, inte regeringen, konstaterade han på måndagen.

Annons

I helgen, i samband med G20-mötet i Delhi i Indien, höjdes ett och annat ögonbryn efter att Lula da Silva för indiska medier förklarat att Putin kommer att vara välkommen till G20-mötet i Brasilien nästa år.

Skickade Lavrov

– Inte en chans att han kommer att gripas om han kommer till Brasilien och jag är Brasiliens president, slog han fast.

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag utfärdade i mars en internationell efterlysning av bland andra Rysslands president Vladimir Putin för delaktighet i kidnappningarna av ukrainska barn under kriget, vilket klassas som ett krigsbrott. Brasilien är medlem i ICC.

Däremot är inte Indien ICC-medlem men Putin valde ändå att inte resa dit under G20-mötet utan skickade i stället den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Undrar över ICC-medlemskap

Nästa G20-möte är planerat att hållas i Rio de Janeiro i november 2024 men vid det laget hoppas Lula da Silva att "kriget är över".

Samtidigt sådde han tvivel om Brasiliens medlemskap i ICC och konstaterade att "tillväxtländer ofta undertecknar saker som är skadliga för dem".

– Jag vill veta varför vi är medlemmar men inte USA, inte Ryssland, inte Indien, inte Kina, sade da Silva.

– Jag säger inte att jag kommer att lämna domstolen, jag vill bara veta varför Brasilien tillhör undertecknarna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons