Annons
Nyheter

Brist på arbetskraft i norr – hyrpersonal tas in

Vård • Publicerad 1 november 2022
På flera håll i Norrbotten krävs det hyrpersonal för att bemanna äldreomsorgen. Arkivbild.
På flera håll i Norrbotten krävs det hyrpersonal för att bemanna äldreomsorgen. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det råder betydande brist på arbetskraft till äldreomsorgen på flera håll i Norrbotten, rapporterar Sveriges Radio Ekot. I Pajala innebär detta att man för första gången någonsin kommer att tvingas hyra in undersköterskor under hösten, något man tidigare bara gjort om somrarna.

– Vi har väldigt ont om vikarier. Det räcker med en förkylning och att flera blir sjuka så ligger vi risigt till, säger Mervi Kostet, socialchef i Pajala, till radion.

Annons

Kostet hänvisar bristen till att det råder konkurrens om arbetskraft till följd av flera stora industrisatsningar i regionen. Situationen ser ut på ett liknande sätt i Boden och Överkalix, även i den sistnämnda kommunen kommer man att tvingas hyra in undersköterskor i höst.

– Kompetensförsörjningen är en stor fråga för hela Norrbotten, säger Stina Karlsson, som arbetar med frågan på Norrbottens kommunförbund, till radion.

I Pajala tittar man nu på olika lösningar, exempelvis mer attraktiva scheman, för att locka personal.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons