Annons
Nyheter

Kan åtalas i Iran igen – för tv-intervju

Det femåriga fängelsestraff som den brittisk-iranska hjälparbetaren Nazanin Zaghari-Ratcliffe dömdes till 2016 har avtjänats.
Men det är fortfarande oklart om hon får lämna Iran, där nya anklagelser riktas mot henne.
Iran • Publicerad 7 mars 2021
Nazanin Zaghari-Ratcliffe riskerar att ställas inför rätta igen. Arkivbild.
Nazanin Zaghari-Ratcliffe riskerar att ställas inför rätta igen. Arkivbild.Foto: Privat/AP/TT

Zaghari-Ratcliffe hade avtjänat den sista delen av straffet i husarrest i sitt föräldrahem i Teheran. Hennes fotboja har nu avlägsnats men det är fortfarande osäkert om hon får återvända till Storbritannien, rapporterar BBC.

Hon ska inte ha fått tillbaka sitt brittiska pass och enligt maken Richard Ratcliffe ska nya anklagelser mot henne avhandlas i en iransk domstol nästa söndag.

"Oacceptabelt"

Annons

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kritiserar starkt Irans beslut att hålla kvar Zaghari-Ratcliffe i landet. "Glädjande att Nazanin Zaghari-Ratcliffes fotboja har avlägsnats, men det fortsatta frihetsberövandet av henne är fullständigt oacceptabelt", skriver han på Twitter.

Även den brittiske utrikesministern Dominic Raab fördömer det iranska agerandet på Twitter. "Irans fortsatta behandling av henne är oacceptabel. Hon måste få återvända till Storbritannien så snart som möjligt för att återförenas med sin familj", skriver han.

Zaghari-Ratcliffe greps på flygplatsen i Teheran 2016 och dömdes i en hemlig rättegång till fem års fängelse, anklagad för uppvigling under massprotesterna 2009.

– Familjen har aldrig sett åtalspunkterna hon fälldes för. Det finns ingen skriftlig dokumentation, säger Richard Ratcliffe till BBC.

Han befarar att hans hustru kan bli kvar i Iran under överskådlig tid,

Manifestation i London

De nya anklagelser som riktats mot Nazanin Zaghari-Ratcliffe gäller, enligt hennes advokat Hojjat Kermani, "propaganda".

– I det här fallet anklagas hon för propaganda mot den islamiska republiken genom att ha deltagit i en manifestation utanför den iranska ambassaden i London 2009 och för att i samband med detta ha ställt upp på en intervju med BBC:s persiska tv-kanal, säger Kermani enligt nyhetsbyrån Reuters.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons