Annons
Nyheter

Brittisk kröning påskyndar republikplaner

Jamaica och Belize säger sig båda vara redo att bli republiker. Uttalandena kommer några dagar innan Charles III kröns till Storbritanniens kung.
– Tiden har kommit. Jamaica i jamaicanska händer.
Jamaica • Publicerad 4 maj 2023
En man som protesterar i samband med prins Williams besök i Jamaica i mars i fjol. Arkivbild.
En man som protesterar i samband med prins Williams besök i Jamaica i mars i fjol. Arkivbild.Foto: Collin Reid/AP/TT

Det säger Jamaicas justitieminister Marlene Malahoo Forte i en intervju med Sky News.

Ministern säger att kröningen har påskyndat Jamaicas planer på att bli en republik, enligt intervjun som sändes på torsdagen.

Annons

Det finns inte heller någon "entusiasm " bland belizier för den brittiska kröningen, säger John Briceno, landets premiärminister, till The Guardian.

Han säger att det är ganska troligt att Belize vill bli nästa som står på tur att lämna Samväldet.

"Komplicerad relation"

De tidigare brittiska kolonierna har varit självständiga i årtionden, men som i flera andra länder inom Samväldet fungerar den brittiska monarken som statsöverhuvud.

Marlene Malahoo Forte säger att en folkomröstning i frågan ska hållas i Jamaica redan nästa år.

Vidare säger hon att Jamaica har en "komplicerad" relation med Storbritannien. Att bli en republik skulle vara "att säga adjö till en regeringsform som är kopplad till ett smärtsamt förflutet av kolonialism och den transatlantiska slavhandeln".

Kyligt besked i fjol

Redan i mars i fjol när prins William och hans fru Catherine besökte Jamaica fick de ett kyligt besked av premiärministern Andrew Holness: Vi håller på att gå vidare.

Charles III efterträder sin mor, drottning Elizabeth II, som avled i fjol. Hon satt på tronen i 70 år.

Även andra kronkolonier brottas med vilken – om någon – roll som den brittiska monarkin bör spela i dagens läge. Nya Zeelands premiärminister uppgav så sent som i måndags att han föredrar att landet blir en republik.

Barbados valde att bli en republik 2021.

Fakta: Samväldet

Samväldet — Commonwealth of Nations — är en mellanstatlig organisation som i dag består av 54 självständiga länder, varav nästan alla tidigare har tillhört det brittiska imperiet.

Den brittiska monarken är statsöverhuvud i 15 av dessa länder och representeras i 14 av dem av en generalguvernör (Antigua och Barbuda, Australien, Bahamas, Belize, Grenada, Jamaica, Kanada, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenadinerna, Salomonöarna samt Tuvalu).

Fem medlemsstater är egna monarkier utan koppling till den brittiska regenten (Brunei, Lesotho, Malaysia, Swaziland, Tonga). Resterande länder är republiker.

Organisationen har haft namnet Brittiska samväldet, men det ändrades 1949 för att understryka att Storbritannien inte har en särställning.

Samväldet saknar skriven konstitution. Vissa principer för medlemsstaterna har samlats i en särskild Commonwealth Declaration (Singaporedeklarationen) från 1971.

Samväldet omfattar mer än en tredjedel av jordens landyta och hade 2020 en total befolkning på 2,4 miljarder invånare.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons