Annons
Nyheter

Brittisk polis öppnar partygate-utredningar

Polisen i Storbritannien har återupptagit en utredning om misstänkt brott mot pandemilagarna 2020. Dessutom har en ny utredning inletts, men Boris Johnson ser ut att klara sig den här gången.
Storbritannien • Publicerad 4 juli 2023
En demonstrant håller upp ett plakat utanför parlamentet i London, där tidigare premiärministern Boris Johnson fick svara på anklagelser om att han vilselett parlamentet angående sin kännedom om brott mot pandemilagarna. Arkivbild.
En demonstrant håller upp ett plakat utanför parlamentet i London, där tidigare premiärministern Boris Johnson fick svara på anklagelser om att han vilselett parlamentet angående sin kännedom om brott mot pandemilagarna. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Den så kallade partygate-skandalen, där ledande politiker anklagas för att ha festat i strid med pandemilagarna, fortsätter att skaka om det brittiska ledarskiktet. Nu återupptas utredningen kring en händelse den 14 december 2020.

I en film från en uppsluppen julfest på det konservativa partiets högkvarter ses Tory-anställda dricka och dansa, vilket väckt starka känslor.

Annons

Polisen skriver också att en annan utredning inletts kring möjliga brott mot pandemilagarna vid en sammankomst i parlamentet den 8 december 2020. Då hölls ett födelsedagskalas för hustrun till den konservative parlamentsledamoten Bernard Jenkin.

Johnson utreds inte

Någon som dock kan andas ut den här gången är Boris Johnson. Polisen meddelade i maj att de utredde händelser som påstås ha ägt rum mellan juni 2020 och maj 2021 på Chequers, den brittiske premiärministerns officiella rekreationsbostad, och som involverade Johnson och hans familj och vänner.

I dag säger Thames Valley Police och Londons Metropolitan Police i ett gemensamt uttalande att händelserna "inte uppfyller de retrospektiva kriterierna för att inleda en utredning".

Stor ilska

Johnson och fler än 120 regeringstjänstemän har tidigare dömts till böter för en serie sammankomster på Downing Street under pandemin. Avslöjandena väckte stor ilska bland britter som följt reglerna och avstått från att besöka vänner och familj och inte ens kunnat säga adjö till döende släktingar på sjukhus. De bidrog till att Johnson avgick i juli förra året.

Storbritanniens parlament röstade nyligen för att stödja den utskottsutredning som slår fast att landets tidigare premiärminister medvetet vilselett parlamentet kring sin vetskap om "partygate" och Boris Johnson portas därmed från parlamentet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons