GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Brittisk styrränta höjs med 50 punkter

Den brittiska centralbanken Bank of England höjer styrräntan med 50 punkter (0,50 procentenheter) till 2,25 procent. Flera ledamöter i direktionen ville höja mer och det brittiska pundet får draghjälp av beslutet.
Ekonomi • Publicerad 22 september 2022
Den brittiska centralbanken Bank of England, med chefen Andrew Bailey, höjer räntan. Arkivbild
Den brittiska centralbanken Bank of England, med chefen Andrew Bailey, höjer räntan. ArkivbildFoto: Yui Mok AP/TT

Bank of England började strama åt penningpolitiken med räntehöjningar redan i december, men har sedan dess hunnits i kapp av andra centralbanker där många slagit till med serier av ovanligt stora räntehöjningar.

Det brittiska pundet stärks något efter räntebeskedet, medan kurserna på Londonbörsen påverkas positivt.

Pundet har sedan årshögsta noteringarna i januari tappat 16 procent mot dollarn och kretsar därmed kring de lägsta nivåerna sedan 1985.

Räntebeskedet från London är ett i raden av en rad räntebesked från centralbanker i veckan – däribland från Riksbanken, som i tisdags höjde styrräntan med 100 punkter till 1,75 procent.

I onsdags kväll svensk tid höjde även USA:s centralbank räntan med 75 punkter till 3,00-3,25 procent. Och i det beskedet presenterades en prognos för styrräntan baserad på vad Fed-direktionens medlemmar räknar med och som pekar mot räntehöjningar upp till 4,60 procent om drygt ett år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.