Annons
Nyheter

Brittiskt säljstopp för avgasbilar 2030

Storbritannien kommer att förbjuda försäljningen av bensin- och dieseldrivna bilar redan från år 2030. Det skriver .
Storbritannien • Publicerad 15 november 2020
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kliver ur en elbil i oktober i år.Foto: Leon Neal/AP/TT

Tidningen uppger att försäljningsstoppet är en del i det bredare gröna paket som premiärminister Boris Johnson i veckan ska presentera.

Om uppgifterna stämmer skulle det flytta fram försäljningsstoppet med fem år mot vad har Johnson tidigare har sagt, i februari i år uppgav han att försäljningsstoppet flyttas från år 2040 till 2035.

Annons

För att Storbritannien ska uppnå sina miljömål vill Johnson nu genom förslaget försöka sätta press på bilbranschen. Hybridbilar uppges få fortsätta säljas fram till 2035.

Elbilar står i dag bara för 7 procent av all bilförsäljning i landet och företrädare för bilindustrin säger enligt Financial Times att det kommer att krävas väldiga satsningar på infrastruktur för att få fler bilägare att byta bensin mot el.

Johnsons regering väntas lägga fram ett förslag om runt 500 miljoner pund, drygt 5,7 miljarder kronor, för att få i gång byggandet av denna infrastruktur under nästa år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons