GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tunneln lyser upp – får nya klimatsmarta ljus

4 500 ljusrör ska bytas ut mot led-lysrör i Öresundsbrons tunnel. Skiftet kommer ta åtta nätter räknat utifrån att varje lampa tar fyra minuter att byta.
Danmark • Publicerad 23 november 2021
På väg ner i tunneldelen av Öresundsförbindelsen. Arkivbild.
På väg ner i tunneldelen av Öresundsförbindelsen. Arkivbild.Foto: Pål Sommelius/TT

En moderniserad tunnelbelysning kommer att reducera energiförbrukningen med totalt uppskattningsvis 9,6 gigawattimmar under ledljusens förväntade levnadstid på 11 år, uppger Øresundsbrokonsortiet. Brinntiden går från 70 000 till 100 000 timmar med bytet.

Men det stannar inte där. Sedan ett par år tillbaka är nämligen enbart vart sjätte lysrör tänt nattetid och bara vartannat tänt under dagtid. Så kommer det att fortsätta, vilket även det bidrar till lägre energiförbrukning.

De ursprungliga armaturerna som lamporna sitter i är 20 år gamla och kommer behållas. Lamporna som nu byts ut sattes dit år 2013 och var även de energibesparande – för sin tid.

"Lysrörsbytet ger oss energisnålare led-lampor på hela förbindelsen. Vi räknar med att tunnelbelysningens energiförbrukning minskar med omkring 50 procent jämfört med de gamla lysrören", skriver anläggningsdirektör Bengt Hergar i ett pressmeddelande.

Lampbytet sker med start måndag den 29 november och pågår under åtta nätter mellan klockan 20 och 5:30.

Rättat: I en tidigare version angavs fel storlek och enhet för energin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.