Annons
Nyheter

Bronskanon stulen från skånskt slott

En kanon i brons har stulits från Vannaröds slott utanför Hässleholm. Kanonen försvann någon gång den 11 mars och polisen är angelägen om att få in vittnesmål kring händelsen.
Brott • Publicerad 13 mars 2021
En kanon har stulits från Vannaröds slott i Skåne. Gratisbild.
En kanon har stulits från Vannaröds slott i Skåne. Gratisbild.Foto: Wikimedia Common

– Det är en icke funktionsduglig kanon, den är alltså enbart till prydnad. Den har stått ute vid slottet i en offentlig miljö, säger Skånepolisens presstalesperson Evelina Olsson.

Vannaröds slott uppfördes i slutet av 1800-talet och ligger i Sösdala, mellan Hässleholm och Höör. Kanonen, som är helt gjuten i brons, bedöms vara ungefär 120 centimeter lång och väger runt 100 kilo. Det är oklart om kanonen är tillverkad kring samma tid som slottet byggdes eller om den är äldre.

Annons

– Med tanke på kanonens storlek så bör gärningspersonerna ha använt sig av något slags fordon för att forsla bort den från platsen. Kanonen har suttit i ett fäste så de måste ha plockat bort den därifrån med verktyg. Troligtvis så har man stulit den av samma anledning som det stjäls kopparrör och andra dyrbara metaller, säger Evelina Olsson.

Polisen efterlyser nu iakttagelser från platsen kring torsdag den 11 mars som kan leda till att kanonen återfinns.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons