Nyheter

Nyanställd fuskmisstänkt läkare tas ut tjänst

Den läkare som fått nytt jobb på Sahlgrenska universitetssjukhuset trots att han misstänks ha lurat patienter och gett falska svar på covidtester tas ur tjänst, skriver
Brott • Publicerad 7 april 2021
Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Arkivbild.
Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Arkivbild.Foto: Jonas Dagson/TT

Det pågår en polisutredningen mot läkaren. Brottsmisstankarna gäller flera fall av bedrägeri och grovt osant intygande. Polisanmälningarna som har gjorts mot kliniken, som den berörda läkaren står bakom, omfattar omkring 100 personer.

Trots det har mannen fått ett nytt jobb som läkare på Sahlgrenska sjukhuset i samma region. Läkaren, som jobbar med patienter, har en tillfällig tjänst på sjukhuset som tar slut efter sommaren. Men nu tas han omedelbart ur tjänst.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på detta. Och under tiden vår personalutredning pågår har vi bedömt att den här personen inte ska vara i tjänst, säger verksamhetschefen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, Mathias Alvidius till DN.

Enligt Göteborgs-Posten fick läkaren sparken från ett mindre sjukhus i Västra Götalandsregionen i januari efter en utredning av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. I den konstaterades läkaren ha utfärdat falska intyg och gett provsvar som han inte haft någon vetskap om. Ivo uppmanade Åklagarmyndigheten att väcka åtal mot läkaren.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.