Annons
Nyheter

Budget: Satsa på arbetet mot hedersförtryck

Regeringen föreslår satsningar på flera integrationsåtgärder nästa år. Bland annat genom ett stärkt hembesöksprogram inom BVC i utsatta områden.
Politik • Publicerad 4 november 2022
Statsminister Ulf Kristersson (M) och dåvarande finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) stod på Knutby IP i Rinkeby i valrörelsen och lovade en större satsning på idrott än vad som nu presenteras. Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och dåvarande finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) stod på Knutby IP i Rinkeby i valrörelsen och lovade en större satsning på idrott än vad som nu presenteras. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Regeringen satsar 50 miljoner kronor extra i höstbudgeten på arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Detta är pengar som läggs utöver de 300 miljoner som redan finns i permanenta medel.

Länsstyrelsen i Östergötland har i dag det övergripande ansvaret att stärka kommunernas arbete mot hedersvåld, bland annat genom en stödtelefon, ett webbaserat stöd till myndigheter och rådgivning till civilsamhället.

Annons

Sedan 2019 ska länsstyrelsen också stödja utvecklingen av så kallade resurscentra för barn och vuxna som är utsatta. Myndigheter som socialtjänst, hälso- och sjukvård samt polis med flerspråkig kompetens ska samlas under ett tak.

Regeringen föreslår också att 100 miljoner avsätts årligen för att stärka idrottsrörelsen i utsatta områden. Detta som ett led i att förhindra rekryteringen av barn och unga till kriminella gäng, enligt ett pressmeddelande.

I valrörelsen stod statsminister Ulf Kristersson (M) på Knutby IP i Rinkeby i nordvästra Stockholm och lovade att satsningen skulle uppgå till 250 miljoner kronor per år.

Regeringen vill också öka stödet till kvinnors och flickors organisering i utsatta områden med 20 miljoner kronor och satsa på förebyggande och hälsofrämjande arbete inom barn- och ungdomshälsovården.

Det kan till exempel ske genom att utveckla hembesöksprogrammet inom BVC. Förslaget gäller 50 miljoner kronor för 2023.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons