Annons
Nyheter

Budgeten: Privat jobbmatchning bromsas

Regeringen minskar utgifterna för aktiv arbetsmarknadspolitik med 2,1 miljarder kronor för 2024 i höstens budget jämfört med tidigare planer, rapporterar Dagens industri.
Arbetsmarknad • Publicerad 14 september 2023
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild.Foto: Lars Schröder/TT

Matchningstjänsterna, som skulle växla upp till 74 000 deltagare per månad, kommer i stället att ligga på 50 000 deltagare i snitt nästa år.

Matchningsbranschen präglas av turbulens och lönsamhetsproblem, skriver Di.

Annons

– Vi fortsätter med utvärdering och effektivitetsgranskning av denna verksamhet. Vi får mycket positiva signaler från sina håll, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) till tidningen.

Regeringen drar ner introduktionsjobben för nyanlända och långtidsarbetslösa med över en tredjedel. Däremot har man inte gett besked om etableringsjobben kommer att växa i samma utsträckning.

Pehrson anser att regeringen "fasar ut ineffektiva, dyra åtgärder inom arbetsmarknadspolitiken".

– Vi håller i det vi vet fungerar och vi utvecklar etableringsjobben. Nystartsjobben ligger fast, säger han.

På frågan om åtgärderna är tillräckliga för att möta lågkonjunkturen svarar Pehrson att regeringen hela tiden följer arbetslöshetens utveckling.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons