Annons
Nyheter

Buller under vatten kartläggs och ska minskas

Miljö • Publicerad 4 februari 2022
Sjöfartsverket är en part i ett projekt för att kartlägga och minska undervattensbuller från sjöfarten. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Djurlivet och miljön påverkas negativt av undervattensbuller från sjöfarten och farledsarbeten. Ett nytt projekt ska ta fram förslag på hur bullret ska hanteras och regleras.

Sjöfartsverket, som bidrar till buller genom bland annat arbeten i farleder, skriver att projektet genomförs tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet. Målet är att Sverige ska bli först i världen med åtgärder för att minska undervattensbuller från farleder.

Annons

"Vårt fokus i det här projektet är hur vi kan utforma och dra farlederna för att de ska göra bullernivåerna från fartyg så låga som möjligt. Vi vet ännu inte vad vi kan göra men vill börja undersöka det", säger Hulda Winnes, miljöstrateg på verket i pressmeddelandet.

Projektet, som för närvarande beräknas kosta 1,5 miljoner kronor, ska pågår till och med 2023 och ligga till grund för ett genomförandeprojekt i framtiden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons