Annons
Nyheter

C hotar med misstroende mot klimatministern

Centerpartiet hotar att väcka ett misstroendevotum mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Detta eftersom regeringens budget ökar utsläppen.
Politik • Publicerad 21 september 2023
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Regeringen ska bedriva ett arbete som ska minska utsläppen och gör man tvärtom, då är det lagbrott. Då behöver vi ta till de kraftigaste verktyg vi har, säger Centerpartiets talesperson Rickard Nordin.

Regeringens budget med sänkta drivmedelsskatter innebär att utsläppen ökar 2024 och 2025. Ökningen innebär att klimatmålen om minskade utsläpp till 2030 och det långsiktiga målet till 2045 inte nås med nuvarande politik, enligt budgeten.

Saknar majoritet

Annons

Nordin hänvisar till att regeringen måste återkomma i den klimathandlingsplan som ska läggas fram i november. Om den inte visar på utsläppsminskningar så kommer C att försöka dra i gång en misstroendeomröstning mot ministern, vilket Sveriges Radios Ekot var först med att rapportera.

– Vi vill se beräkningar från myndigheter som visar på ett scenario där man når klimatmålen, säger Nordin.

Men C har bara 24 mandat i riksdagen och det krävs 35 för att väcka ett misstroende. Och för att fälla en minister krävs en majoritet, vilket oppositionen inte har.

– Jag vet att det finns många representanter även bland regeringspartierna som är oroade över den här utvecklingen, säger Nordin med passning till Liberalerna.

Tar inte ställning än

Socialdemokraternas talesperson Anna-Caren Sätherberg har i dagsläget inget besked om partiet tänker stötta Centerns linje.

– Hon (Pourmokhtari) får redovisa klimathandlingsplanen och sedan tar vi ställning till Centerns förslag efter det.

Det blir svårt för ministern att åka till FN:s klimatkonferens Cop 28 i Dubai i november om hon inte kan presentera något i planen, fortsätter Sätherberg.

– Klimat- och miljöministern måste se till att klimathandlingsplanen, som vi hört talas om ska innehålla det mesta, att den faktiskt levererar och efterlever de beslut som riksdagen har fattat.

Även Vänsterpartiet vill avvakta.

"Frågan om misstroende mot klimatministern kommer vi att ta ställning till när vi sett klimathandlingsplanen", säger Kajsa Fredholm, klimatpolitisk talesperson för V, i en kommentar.

Annons

Miljöpartiet väntar också med att bestämma sig.

"Sverige behöver ett starkt klimatpolitiskt ledarskap och en handlingsplan som når 2030-målen, Parisavtalet och sänker utsläppen nu. Vi står redo att få Sveriges havererade klimatpolitik tillbaka på banan. Om det här är rätt väg för att åstadkomma det får vi återkomma till", skriver Elin Söderberg, klimatpolitisk talesperson för MP.

TT har sökt Romina Pourmokhtari för en kommentar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons