Annons
Nyheter

Centern: Stäng köpcentrum och gallerior

Regeringen bör stänga köpcentrum och gallerior i två till tre veckor för att minska smittspridningen, anser Centerledaren Annie Lööf. Partikamraten Anders W Jonsson kräver att en nationell pandemisamordnare tillsätts.
Coronaviruset • Publicerad 7 mars 2021
Centerpartiets Anders W Jonsson. Arkivbild.
Centerpartiets Anders W Jonsson. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Centern tycker att pandemisamordnaren ska sitta på statsrådsberedningen och ha ansvar för samverkan mellan regeringen och regionerna. Folkhälsomyndigheten har det ansvaret i dag, men enligt Anders W Jonsson fungerar det inte.

– Folkhälsomyndigheten har en bit av ansvaret, Socialstyrelsen en annan och Läkemedelsverket ytterligare en. Man måste vara mer snabbfotad när vi har en pandemi. Både när det gäller nedstängningar, det vill säga att använda pandemilagen, och när det gäller att få till samordning mellan regionerna, säger han till Svenska Dagbladet.

"Använd verktygen"

Annons

I SVT:s Agenda tidigare säger Annie Lööf att det är dags för regeringen att agera.

– Nu finns en pandemilag på plats, nu måste regeringen använda de verktyg som finns i verktygslådan.

För att undvika att situationen förvärras ytterligare vill därför Lööf se omfattande nedstängningar av verksamheter som köpcentrum, gallerior och eventuellt även gym och restauranger i två till tre veckor.

– Vi vill att man stänger ner verksamheter där smittan sprids men också att företagen får 100 procents ersättning inklusive lönekostnader, säger hon i programmet.

Tydligare rekommendationer

Anders W Jonsson vill också se skarpare och enklare rekommendationer och att munskydd ska gälla alla tider i alla offentliga miljöer.

– Det är nya rekommendationer var och varannan dag. Ska vi få åtta miljoner svenskar att göra på ett klokt sätt, då måste det vara tydliga rekommendationer. Då är det bättre att ta i för mycket nu än att hålla på med duttandet, säger han till SvD.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons