Annons
Nyheter

CBC stänger redaktion i Kina - svårt få visum

Kanadas public service-bolag CBC har stängt sin redaktion i Kina, efter 40 år i landet. Anledningen är att journalisters ansökan om arbetsvisum ignorerats, trots upprepade påstötningar.
Kina • Publicerad 3 november 2022
En säkerhetsvakt utanför byggnaden i Peking där CBC:s redaktion var inrymd.Foto: Andy Wong/AP/TT

Korrespondenten för franskspråkiga Radio-Canada har inte fått något visum trots att ansökan gjordes 2020, skriver CBC:s chefredaktör i ett blogginlägg.

"Trots otaliga kontakter med det kinesiska konsulatet i Montreal och begäran om ett möte under de senaste två åren, saknas fortfarande visum", skriver Brodie Fenlon och fortsätter:

Annons

"Att stänga redaktionen i Peking är det sista vi vill göra, men vi är tvingade".

Sedan 2020 har det blivit allt svårare för utländska journalister att få arbetsvisum till landet. Att få ett nytt visum tar flera månader. Peking skyller förseningarna på pandemin.

CBC:s sista korrespondent i landet återvände till Kanada i samband med att Kina stängde ner på grund av pandemin 2019. Tiotals journalister som arbetade för amerikanska medier slängdes också ut ur landet 2020.

Journalister från CBC samt Radio-Canada kommer i fortsättningen att arbeta från Taiwan.

Kina är på plats 175 av 180 i Reportrar utan gränsers mediefrihetsindex 2022.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons