Annons
Nyheter

Cecilia Malmström i slutstrid om toppjobb

Bara två kandidater återstår i kampen om att bli ny chef för den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.
Tidigare EU-kommissionären Cecilia Malmström är med i slutstriden.
Ekonomi • Publicerad 1 mars 2021
Tidigare EU-kommissionären Cecilia Malmström är en av två kandidater som återstår i striden om att bli ny generalsekreterare för OECD. Arkivbild.
Tidigare EU-kommissionären Cecilia Malmström är en av två kandidater som återstår i striden om att bli ny generalsekreterare för OECD. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Från början var det tio kandidater som konkurrerade om jobbet som ny generalsekreterare för OECD efter Angel Gurría. Men efter höstens utfrågningar och kampanjande återstår bara Cecilia Malmström och Mathias Cormann, tidigare finansminister i Australien.

– Det kommer att bli jämnt här på slutet, säger Cecilia Malmström till TT.

Smarta hjärnor

Annons

För en svensk kopplas OECD kanske mest samman med Pisastudien, som mäter skolelevers kunskaper i olika ämnen. Eller med ekonomiska prognoser och överenskommelser om hur korruption ska bekämpas.

Till skillnad från andra stora internationella organisationer som exempelvis Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken är OECD ingen tung maktfaktor i form av pengar.

Tyngden vägs i stället med kunskap, menar Malmström.

– OECD samlar fantastiska hjärnor i hela världen som tar fram analyser, forskning, jämförande studier och förslag, säger hon.

Hon vill att OECD, som har 37 medlemsländer, ska spela en viktig roll när världens länder ska få i gång sina ekonomier igen efter pandemin.

Klimatsmart återstart

I sin kandidatur trycker hon mycket på klimatfrågan och hur jämlikheten kan förbättras.

– Frågan är hur vi kan göra återhämtningen klimatsmart, och hur vi kan göra den inkluderande. Ojämlikheten inom och mellan länder har ökat lavinartat under den här krisen, säger Cecilia Malmström.

Hon pekar på hur kvinnor, ungdomar och lågutbildade drabbats extra hårt.

– Nu när hela världen ska ta sig ur covid-krisen tror jag verkligen att OECD kan tillhandahålla råd och stöd, säger hon.

Som tidigare handels- och inrikeskommissionär i EU, EU-parlamentariker och minister i Fredrik Reinfeldts Alliansregering har Cecilia Malmström ett stort internationellt nätverk som hon hoppas kan väga tungt nu.

Annons

Frågan om vem som blir ny OECD-chef avgörs inom de närmaste veckorna.

Fakta: Om Cecilia Malmström

Cecilia Malmström är född 1968.

2014–2019 var hon EU:s handelskommissionär.

2010–2014 var hon EU:s inrikeskommissionär, bland annat med ansvar för migration.

2006–2010 var hon EU-minister.

1999–2006 var hon EU-parlamentariker

Hon är fil doktor i statskunskap och arbetade flera år som forskare och lärare, bland annat i europeisk politik, innan hon blev politiker på heltid för Liberalerna. I dag är Cecilia Malmström gästprofessor vid Handelshögskolan i Göteborg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons