1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Centern lyfter vårdmoms i budgetkamp

Centerpartiet överväger att kasta in krav på att privata vårdbolag åter ska slippa moms för inhyrd personal i förhandlingarna om höstbudgeten.
Frågan måste lösas snarast, säger Centerledaren Annie Lööf.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C). Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT

-Det är en knäckfråga som regeringen måste hantera. Ska vi klara en svensk välfärd i hela landet så måste de privata vårdföretagen ha utrymme att finnas och växa, säger Annie Lööf till TT och understryker att det hela måste lösas inom de närmaste månaderna.

-Och konkurrensneutralitet mellan olika vårdformer är ju en del av januariavtalet, tillägger hon om det 73-punktsprogram som är grunden för Centerns och Liberalernas samarbete om budget och politiken med regeringen – Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Moms för hyrpersonal

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Sedan den 1 juli måste privata vårdbolag betala moms för personal de hyr in, som läkare eller sjuksköterskor. Landsting som hyr in personal kompenseras för momsen.

Förändringen för privata bolag har att göra med en dom i Högsta förvaltningsdomstolen förra året som Skatteverket började tillämpa i juli. I midsommarveckan uppmanade riksdagen regeringen att snabbutreda konsekvenserna av momsändringen. Finansdepartementet har inte meddelat någon tid för besked. I en debatt i riksdagen i maj sade finansminister Magdalena Andersson att bolagen slipper moms om de anställer läkare i stället för att hyra in dem.

Grön skatteväxling

Om budgetförhandlingarna i stort säger Annie Lööf att de innebär ytterligare steg där den "liberala reformagendan" i januariavtalet ska genomföras. För C innebär det bland annat ingångsavdrag för företag som anställer nyanlända och personer utan gymnasieutbildning.

-Vi är ju också överens i januariavtalet om en grön skatteväxling som på riktigt innebär en växling så att skatt på företag och jobb fortsätter att minska, framhåller Lööf och nämner skatt på förbränning av avfall samt avgifter på plastpåsar.

Men hon ger inget klart besked om Centern kan tänka sig att skatten på bensin och diesel åter ska höjas med 2 procent över index för inflation, en ordning som pausats i år. Men regeringen, C och L måste bestämma sig för antingen återgång till det eller fortsatt paus efter nyår.

-Vår uppfattning är att skattebördan för landsbygdsbor inte får öka totalt, säger Annie Lööf.

Lars Larsson/TT

Läs mer

Coronatider

Kronobergarna köper mer sexleksaker i coronatider

Sedan svenskarna uppmanades att jobba hemifrån, har konsumtionen av sexleksaker ökat i hela landet.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Tre anhållna för stöld och skadegörelse i Växjö.

Brott

Fyra anmälningar om misshandel vid bilträff

I samband med en bilträff på Mediamarkts parkering i Växjö har polisen tagit upp fyra anmälningar om misshandel.

Avbetalningsplan

Idrottsförening betalar tillbaka bidrag på 142 000 kronor – fastnade i stickprovskontroll

Både Riksidrottsförbundet och Växjö kommun har ställt krav på återbetalning av bidrag för 2018.

Superettan

Det gick för långsamt, Öster

Öster stiftade bekantskap med ett nytt lag i form av Akropolis. Men jag tror Öster i efterhand är besvikna över att man inte skapade mer mot Samuel Brolin i deras mål.

Kronoberg • Hade relation med patient på psykklinik

Läkare dömd för grovt vapenbrott – kan förlora sin legitimation

En läkare i länet kan få sin legitimation indragen. Skälen är att han dömts för grovt vapenbrott, grov smuggling, haft en kärleksrelation med en patient och bedömts oförmögen att arbeta självständigt.