Annons
Nyheter

Chef för påstådd gangsterchatt åtalas

USA åtalar vd:n för företaget Sky Global, som säljer krypterade telefontjänster, för att ha hjälpt narkotikasmugglare att undgå upptäckt.
Sky Global hävdar att man bara skyddar den grundläggande rätten till integritet.
Brott • Publicerad 15 mars 2021
Vd:n för Sky Global åtalas enligt Rico-lagstiftningen. Arkivgrafik.Foto: Johan Hallnäs/TT

Vd:n och en tidigare distributör av telefonerna anklagas av en federal åklagare i Kalifornien för att genom sin krypterade telefontjänst medvetet ha underlättat för narkotikahandel över gränserna.

Detta sägs bryta mot den så kallade Rico-lagstiftningen, som riktar sig mot organiserad brottslighet.

Annons

"Åtalet påstår att Sky Global tillhandahöll en tjänst som gjorde det möjligt för kriminella nätverk runt om i världen att dölja sin internationella narkotikahandel för brottsbekämpande myndigheter", säger åklagaren i ett uttalande.

"Denna utredning borde sända en tydlig signal till företag som tror att de kan hjälpa brottslingar med olaglig verksamhet", fortsätter han.

Inte första åtalet

Åtalet kommer efter förra veckans europeiska polisrazzia mot påstådda Sky-användare. En miljard meddelanden ska ha knäckts och i en omfattande räd slog belgisk och holländsk polis till mot bland annat kokainsmugglare.

Enligt Sky var det dock falska telefoner som hackades av polisen, och inte deras officiella, som de säger är fortsatt säkra.

Åtalet mot Sky är inte det första som riktar sig mot ett företag i den krypterade telefonindustrin. 2018 användes det mot bolaget Phantom Secure och dess vd. I samtal med undercover-agenter avslöjade vd:n att han skapat tjänsten för att hjälpa narkotikasmugglare. Han dömdes till nio års fängelse.

Kanadabaserade Sky Globals vd Jean-François Eap tillbakavisar anklagelserna.

"Åtalet mot mig är ett exempel på hur polis och regering försöker misstänkliggöra alla som tar ställning mot obefogad övervakning", säger han i ett uttalande.

"Jag tolererar inte olaglig aktivitet på något sätt, och det gör inte heller vårt företag. Vi står för skydd av privatlivet och yttrandefriheten i en tid då dessa rättigheter allt oftare är under attack", lägger han till.

Marknadsförs som ohackbara

Sky har i dag minst 70 000 användare över världen – framför allt i Europa, Nordamerika, vissa länder i Central- och Sydamerika (framför allt Colombia) och Mellanöstern, enligt polis.

Företaget marknadsför sina enheter som "ohackbara". Funktioner som gps, mikrofon och kamera är avstängda. Meddelanden förstörs av sig själva och användare har även ett ”paniklösenord” som låser telefonen så att den blir obrukbar.

Annons

Den krypterade telefonindustrin framstår som viktig för den grova organiserade brottsligheten, som byter leverantör när polisen slår till. Efter förra årets tillslag mot Encrochat uppgav fransk polis att 90 procent av användarna var involverade i kriminalitet. När Phantom Secure togs ner uppgav FBI att "de flesta" av de 10 000–20 000 användarna var högt uppsatta ledare i internationell organiserad brottslighet.

Vad gäller Sky finns inga sådana kända uppskattningar.

Bakgrund: Dömdes till nio års fängelse

USA har en gång tidigare åtalat en chef inom den krypterade telefonindustrin.

Företaget Phantom Secure sålde modifierade Blackberry-mobiler med stark kryptering. Företaget marknadsförde mobilerna som ogenomträngliga för dekryptering och avlyssning.

Kriminella organisationer använde de krypterade telefonerna för att smuggla stora mängder kokain, heroin och metamfetamin över hela världen.

Bland företagets kunder fanns Sinaloakartellen i Mexiko, som har beskrivits som en av världens mest fruktade, våldsamma och mäktiga drogkarteller, samt Hells Angels i Australien, som använde telefonerna för att samordna flera mord.

Vd:n Vincent Ramos dömdes 2019 till nio års fängelse för att medvetet ha försett kriminella organisationer med krypterad infrastruktur för att de skulle kunna importera och distribuera narkotika.

Domstolen beslutade också att 80 miljoner dollar av hans tillgångar skulle förverkas.

Källa: FN:s kontor för bekämpning av narkotika och kriminalitet (UNODC)

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons