Annons
Nyheter

Chef över stängda hotell: Tuffare varje dag

Med tomma rum och öde stränder hänger ovissheten tung över Europas turistdestinationer. Kommer besökarna tillbaka när virusrestriktionerna lättar?
Europa • Publicerad 14 maj 2020
Omkring två miljoner människor brukar besöka den grekiska ön Santorini under sommarsäsongen. Nu är framtiden oviss för de många företag som är beroende av utländska turister. Arkivbild.
Omkring två miljoner människor brukar besöka den grekiska ön Santorini under sommarsäsongen. Nu är framtiden oviss för de många företag som är beroende av utländska turister. Arkivbild.Foto: Halvard Alvik/TT
Hotellägaren Panagiotis Loutos vid sitt hotell på Santorini – som går en osäker framtid till mötes.
Hotellägaren Panagiotis Loutos vid sitt hotell på Santorini – som går en osäker framtid till mötes.Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters/TT
Mats Jakobsson är chef för två hotell på Mallorca. De har varit stängda sedan i mars och renoverats under tiden som de stått tomma på gäster. "De kommer att vara gnistrande när vi öppnar igen" säger hotellchefen.
Mats Jakobsson är chef för två hotell på Mallorca. De har varit stängda sedan i mars och renoverats under tiden som de stått tomma på gäster. "De kommer att vara gnistrande när vi öppnar igen" säger hotellchefen.Foto: Hotel Feliz/TT
Mallorca är ett populärt resmål för många européer. Men de senaste månaderna har stränderna ekat tomma på grund av coronaviruset. Bilden är tagen innan pandemin. Arkivbild.
Mallorca är ett populärt resmål för många européer. Men de senaste månaderna har stränderna ekat tomma på grund av coronaviruset. Bilden är tagen innan pandemin. Arkivbild.Foto: Friedel Gierth/AP/TT

Säsongen hade inte ens hunnit börja när den grekiska regeringen beordrade de flesta hotell att stänga. Sedan dess har Panagiotis Loutos lagt sin tid på att reparera sitt hotell på Santorini. Vulkanön är ett av Greklands mest populära resmål och brukar välkomna ungefär två miljoner turister varje sommar.

Men i år är ingenting som det brukar.

"Smärtsamt"

Annons

Loutos har inte upplevt något liknande under sina 20 år i branschen. Under den ekonomiska krisen som inleddes 2008 kom det ändå gäster. Nu står hans hotell öde – i väntan på ett beslut om huruvida Grekland ska öppna för turister i juli, vilket är regeringens ambition.

– Vi befinner oss i en mycket svår situation och alla på ön är väldigt oroliga för framtiden. Det enda vi vet är att vi snart är redo att öppna, men det är inte upp till oss att bestämma om eller när det blir av, säger Loutos till TT över telefon från Oía.

– Hit kommer människor från hela världen. Och det är väldigt smärtsamt att se hur tomt det är här just nu.

Förlorar inkomst

Coronapandemin hotar inte bara att beröva Santorini och andra turistmagneter på inkomster och jobb. Den riskerar också att skicka Grekland, vars turismindustri står för en femtedel av ekonomin, tillbaka in i krisen. Hur allvarlig situationen blir beror på hur det går för landet att locka turister till stränderna i sommar.

Loutos personal väntar på besked om de ens kommer att ha något jobb att gå tillbaka till. Oavsett har företaget förlorat flera viktiga månader.

– Det är bra om Grekland öppnar för turister. Men det räcker inte. Vi har fortfarande räkningar att betala och överlever på sommarsäsongen under resten av året, säger han.

– Kommer turisterna i juli blir det lite mindre minus, men vi kommer ju inte att göra någon vinst.

"Tuffare och tuffare"

I Spanien får hotellen nu öppna under hårda restriktioner. Men det är inte så många som väljer att göra det eftersom det ändå inte finns några kunder, enligt Mats Jakobsson.

Han är chef för två hotell på Mallorca, som har varit stängda sedan mitten av mars då Spanien utropade nödläge som kraftigt inskränkte de 47 miljoner invånarnas rörelsefrihet. Fram till slutet av juni är personalen permitterad med 70 procent av lönen betalad av staten.

– Det blir tuffare och tuffare för varje dag som går utan att vi kan hålla öppet. Så är det för alla. Hur länge ska staten orka bära alla personalkostnader? säger Mats Jakobsson i telefon från Palma de Mallorca.

Annons

– På Mallorca lever omkring 80 procent av turismen. Det här är en katastrof för hela Balearerna.

De spanska gränserna är fortsatt stängda även om landet har inlett ett gradvist lättande av virusrestriktionerna. Men Jakobsson tror att det kommer att dröja flera månader innan några utländska besökare släpps in i landet.

– Jag har svårt att se det hända innan tidigast slutet av juli. Men det beror på hur det går i de olika faserna när Spanien lättar på restriktionerna och om det blir några bakslag. Det är omöjligt att göra någon planering, säger han.

– Vi sitter också i händerna på Europas politiker. Omkring 80 procent av våra besökare kommer från Storbritannien, Tyskland och Skandinavien, så vi är inte bara beroende av de beslut som fattas här i Spanien.

Spår nedgång

Oron för framtiden tror Jakobsson att han delar med de allra flesta i branschen. Han tror att en vikande marknad är att vänta, även om turismen snart tillåts att smyga i gång igen.

– Den stora frågan är hur villiga människor kommer att vara att resa till ett annat land överhuvudtaget, oavsett var de bor i världen. Dessutom är många utan jobb och har det tufft ekonomiskt, säger han.

– Men i nuläget kan vi åtminstone glädjas åt sol och 25 grader varmt.

Fakta: Viktig sektor för EU

Resenäringen är en viktig pelare i EU:s ekonomi. Men restriktionerna till följd av coronapandemin har slagit hårt mot medlemsländerna i Europa. Intäkterna väntas sjunka med 50 procent för hotell och restauranger, 70 procent för researrangörer och resebyråer och 90 procent för kryssningar och flygbolag.

Situationen är särskilt svår för EU-länder som är beroende av turism, som Spanien, Italien, Frankrike och Grekland.

27 miljoner människor jobbar direkt eller indirekt inom EU:s turism. Sektorn står för 12 procent av sysselsättningen i EU och omfattar nästan 3 miljoner företag, varav 90 procent är små och medelstora företag.

Källa: Europaparlamentet

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons