GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Chilenska gruvarbetare i strejk

Chile • Publicerad 23 juni 2022
Anställda vid statliga gruvbolaget Codelco i Chile. Arkivbild.
Anställda vid statliga gruvbolaget Codelco i Chile. Arkivbild.Foto: Jorge Saenz/AP/TT

Omkring 35 000 anställda vid världens största producent av koppar, statligt ägda Codelco i Chile, har gått ut i strejk i protest mot stängningen av ett smältverk. Fackliga företrädare säger att strejken har förlamat produktionen i landet medan företrädare för Codelco hävdar att arbetet har kunnat fortsätta med smärre avbrott.

Smältverket som ligger väster om huvudstaden Santiago stängdes på grund av de höga halterna luftföroreningar verket släpper ut. Ett par veckor tidigare drabbades ett hundratal personer, mestadels barn, av svaveldioxidförgiftning och en skola fick stänga. Regeringen bestämde då att stänga verket. Facket vill istället att regeringen investerar mer pengar för att miljöanpassa smältverket.

Enligt facket, The Copper Workers Federation, kostar strejken Codelco 20 miljoner dollar om dagen, vilket förnekas av regeringen.

Chile står för omkring en fjärdedel av världens kopparproduktion.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.