Annons
Nyheter

Clas Ohlson sänker utdelningen

Prylkedjan Clas Ohlson sänker utdelningen och redovisar en förlust för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret, avslutat i april.
De svaga svenska och norska kronorna pekas ut som problem.
Ekonomi • Publicerad 8 juni 2023
Clas Ohlson rapporterar bokslut. Arkivbild
Clas Ohlson rapporterar bokslut. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

"I den löpande verksamheten har vi under kvartalet lyckats balansera produktmix och pris men, som tidigare, har höga inköps- och transportkostnader och en svag svensk krona påverkat bruttomarginalen negativt", skriver vd Kristofer Tonström i en kommentar.

"En ny, för oss negativ, faktor är att den norska kronan försvagats avsevärt sedan årsskiftet", tillägger han.

Något bättre marginal

Annons

Han tillägger att rörelsemarginalen för kvartalet var något bättre jämfört med samma period föregående år men lägre för helåret.

Clas Ohlson redovisar en rörelseförlust på sju miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret, avslutat i april. Under motsvarande period ett år tidigare låg resultatet på minus 10 miljoner och analytiker hade räknat med en förlust på 38,4 miljoner kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Försäljningen under kvartalet uppgick till 1 776 miljoner, mot 1 780 miljoner ett år tidigare.

"Den organiska försäljningsökningen i kvartalet var två procent och en procent för helåret. Detta visar på organisationens förmåga att snabbt anpassa sig till nya förutsättningar, vilket blir minst lika viktigt när vi blickar framåt mot ett år där kunderna sannolikt kommer att ha fortsatt minskat konsumtionsutrymme och noggrant överväga sina köpbeslut", skriver vd Kristofer Tonström i en kommentar.

Upp sedan årsskiftet

Styrelsen föreslår en utdelning på 1:50 kronor per aktie. Det kan jämföras med en utdelning på totalt 13 kronor per aktie ett år tidigare – där det ingick en extra utdelning på 6:25 kronor per aktie.

Clas Ohlsons aktie har sedan årsskiftet gått upp drygt 10 procent – en viss återhämtning efter fjolårets kursfall på 37,8 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons