Annons
Nyheter

Colombia farligast för miljöaktivister

Colombia • Publicerad 13 september 2023
Våld, tortyr och hot följer avskogningen i Amazonas, som är en av de farligaste platserna i världen för miljöaktivister. Arkivbild.
Våld, tortyr och hot följer avskogningen i Amazonas, som är en av de farligaste platserna i världen för miljöaktivister. Arkivbild.Foto: Edmar Barros/AP/TT

60 miljöaktivister mördades i Colombia i fjol, vilket är dubbelt så många som året innan, enligt en rapport från organisationen Global Witness.

Det gör Colombia till det farligaste landet i världen för aktivister som kämpar mot utvinning av naturresurser och exploatering av mark.

Annons

Sammanlagt 177 sådana aktivister mördades runt om i världen förra året, enligt rapporten. Ett av fem av dessa mord ägde rum i Amazonas regnskog.

Andra farliga länder i regionen inkluderar Brasilien med 34 mord förra året och Mexiko med 31. I Honduras mördades 14. Även Filippinerna sticker ut, med 11 mord.

Sedan 2012 har 1 910 aktivister mördats i världen, enligt organisationen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons