Annons
Nyheter

Larm: Äldre och fattiga utan tv

Nu kommer larm om att många äldre samt utsatta människor med dålig ekonomi riskerar bli utan tv.
Orsaken? Brist på tekniskt kunnande och tillgång till hjälp – eller helt enkelt dålig ekonomi.
Samhälle • Publicerad 8 september 2020
Ingrid Foschi Skåne Stadsmission vid verksamhetslokalerna för Café David i centrala Malmö.
Ingrid Foschi Skåne Stadsmission vid verksamhetslokalerna för Café David i centrala Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

– En del säger att "nu har jag inte möjlighet titta på tv för jag har inte råd att köpa ny tv för att koppla upp", berättar Ingrid Foschi på Stadsmissionen i Malmö.

Hon ansvarar för ett café på Stadsmissionen dit många utsatta och ensamma just nu kommer för att få lite social samvaro över en kopp kaffe. Och där har nedsläckningen av det analoga tv-nätet blivit lite av ett samtalsämne.

Tv:n spelar stor roll

Annons

– Många kommer hit på dagarna för att ha sällskap och träffa människor. Sen sitter de ensamma på kvällarna, och då spelar en tv stor roll. Men många av dem har ingen ekonomi som tillåter några större inköp, säger Ingrid Foschi.

TT: Men nedsläckningen har ju varit känd i flera år?

– Det här är också människor som lever i utsatthet. Alla förstår inte och alla kan inte ta till sig informationen.

Men nu släcks det analoga nätet – något som kommer kräva att några procent av runt 500 000 hushåll behöver köpa ny tv eller skaffa en digitalbox för att kunna fortsätta titta. De flesta tv-tittarna klarar sig genom att bara ändra i inställningarna. Ny tv eller en box gäller för den som har en tv äldre än tolv år.

"Man är förbannad"

Högljudd kritik mot nedsläckningen har dock hörts från flera håll. Nedsläckningen skapar irritation bland medlemmarna hos Pensionärernas riksorganisation (PRO), säger Ola Nilsson som är organisationens sakkunnige i konsumentpolitik.

– Det är upprörd stämning, man är förbannad på att det här ska ske just nu. De flesta förstår att vi inte är emot utveckling och teknik blir bättre - men i det här fallet är det situationen med corona. Så varför nu? frågar han och fortsätter:

– Det är mycket reaktioner. Man tycker det är svårt och man klarar inte av att göra inställningar själv. Så det blir inga självklarheter. Sen tycker man att det blir dyrt.

PRO har nyligen haft möte med Comhem, och hoppas nu på att nedsläckningen skjuts upp i sista stund, berättar Ola Nilsson.

– Det är olämpligt att genomföra just nu.

Fakta: Nedsläckningen

Från den 8 september sänder Comhem tv-kanaler helt digitalt och de analoga kanalerna, inklusive FM-radio via tv-uttaget, utgår.

Runt 500 000 hushåll uppges behöva gå över till digital-tv.

Ett par procent av de 500 000 hushållen behöver köpa en ny tv eller skaffa en digitalbox, men de flesta klarar sig genom att ändra i inställningarna.

Comhem uppmanar kunder att kontrollera sina tv-apparater. Nästan alla tv-modeller (från ca 2008 och framåt) har en inbyggd DVB-C-tuner och kan visa digital-tv, enligt bolaget.

Den som har en äldre tv kan dock behöva byta till en nyare, alternativt införskaffa en digitalbox.

Källa: Comhem

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons