Annons
Nyheter

Coronademonstranter angrep polis och medier

I flera tyska städer har protester mot coronarestriktioner i helgen spårat ur i våldsamma attacker mot poliser.
Politiker och experter varnar för radikalisering – och till och med terrorism.
Tyskland • Publicerad 13 december 2021
Polisen släpar iväg en man under en demonstration mot covidrestriktioner. Bilden är från en annan protest, i Berlin i fjol.
Polisen släpar iväg en man under en demonstration mot covidrestriktioner. Bilden är från en annan protest, i Berlin i fjol.Foto: Christoph Söder/DPA/AP/TT

I Greiz i Thüringen skadades 14 poliser vid en demonstration, säger polisen enligt Der Spiegel. I Bennewitz nära Leipzig blev ett okänt antal poliser, och även journalister, fysiskt angripna. Omständigheterna är oklara.

Även från Reutlingen i sydvästra Tyskland och Gotha i Thüringen kommer rapporter om våldsamma protester där bland annat flaskor kastats mot polis.

Annons

Från politiskt håll växer nu oron för att den redan aktiva proteströrelsen i Tyskland kan radikaliseras ytterligare.

– Det är absolut ett hot mot demokratin, säger förbundsdagens talman Bärbel Bas (SPD) till ZDF.

Nordrhein-Westfalens inrikesminister Herbert Reul (CDU) talar om allt mer "demokratifientliga och grundlagsvidriga tongångar" från rörelsen.

– Nu räcker det. Här går gränsen, säger han och uppmanar alla demokrater att sätta ned foten.

Terrorexperten Peter Neumann säger till Bild att det inte går att utesluta risk för terrordåd från den allt mer radikaliserade rörelsen.

– Det vi i vissa fall redan har sett är mer komplexa attentat mot exempelvis (smittskyddsmyndigheten) RKI eller kliniker och vaccinmottagningar, säger han och spår att Tyskland inom några månader kan stå inför en "terrorkampanj".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons