Annons
Nyheter

Coronakraschen slukar pensionen – tänk så här

Snart pensionär och börsen skakar. Coronakraschen på börsen kan äta upp många hundralappar av din pension.
Experterna tipsar om hur du ska agera.
Ekonomi (TT) • Publicerad 13 mars 2020
En effekt av coronautbrottet är att stora börsvärden gått förlorade vilket har effekt på fondsparande som pensioner. Arkivbild.
En effekt av coronautbrottet är att stora börsvärden gått förlorade vilket har effekt på fondsparande som pensioner. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oron över coronautbrottets ekonomiska effekter har satt börsen i gungning. De som har pensionspengar placerade i aktiefonder har kunnat se delar av sparkapitalet gå upp i rök. Om börsen inte återhämtar sig får det effekt på framtida pensionsutbetalningar.

Ekonomen Arturo Arques på Swedbank har fått många frågor från privatpersoner som är oroliga över hur deras pension påverkas när börsen faller.

Annons

– Om du känner att det svänger mer än du tål, då har du fel exponering. Samtidigt ska du ha i bakhuvudet att börsfall på fem till sju procent enstaka dagar är ovanliga, säger han.

Risktesta pensionen

Hittills i år har börsen fallit cirka 23 procent. Pensionsekonomen Kristina Kamp på minpension.se beräknar att en värdeminskning på runt 100 000 kronor på ditt samlande pensionskapital motsvarar drygt 400 kronor mindre per månad i pension, givet en utbetalningstid på 20 år och att förändringen blir bestående.

Skulle börsen falla 35 procent, lika mycket som den steg i fjol, innebär det 1 750 kronor mindre per månad i pension för den som vars prognos vid årsskiftet sa 20 000 kronor i månaden i pension och en fjärdedel av pengarna är placerade i aktiefonder.

Efter finanskrisen återhämtade sig börsen relativt fort och de senaste tio åren har börsen i genomsnitt haft en god utveckling. Få förväntar sig att den ska fortsätta i samma stil den kommande tioårsperioden.

Kristina Kamp anser dock att man inte bör oroa sig allt för mycket utan i stället ta tillfället att "risktesta" sin pension.

– Ta reda på hur mycket av din pension som ligger på börsen och inte, säger hon.

På sajten minpension.se går det att göra en pensionsprognos där det framgår hur mycket av din framtida pension som kommer från dessa delar.

Livsvarigt uttag

Den statliga inkomstpensionen, som utgör den största delen av den allmänna pensionen, påverkas i relativt liten utsträckning av börsoron. Inte heller förmånsbaserade tjänstepensioner påverkas. Främst är det premiepensionen och tjänstepensioner med fondförsäkringar som påverkas av börssvängningarna.

De som inte har gjort något aktivt val inom premiepensionen har sina pengar placerade i fonden AP7 Såfa där aktieandelen minskas och ränteandelen ökas ju närmre pensionen du kommer.

Utgå alltid från din egen riskvilja och sparhorisont när du fattar beslut om dina sparpengar, är ekonomernas generella råd. Den som känner sig väldigt nervös över att se pengarna minska i värde eller helt enkelt inte har råd att förlora pengar bör göra förändringar i sina placeringar, anser de som TT har talat med. Samtidigt är det viktigt att inte göra något förhastat.

Annons

– Risken när man blir jätterädd och säljer av allting är att man missar återhämtningen, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Pensionsåldern, som för många fortfarande är runt 65 år, ska inte ses som ett slutdatum. För mycket av pensionen gäller livsvarig utbetalning och i takt med att medellivslängden ökar, ökar också tiden för det kvarvarande kapitalet på pensionskontot att få en chans att återhämta sig efter en nedgång.

– Ett skifte har skett från att se pensionsdagen som slutdagen där man mer eller mindre ska ligga med bara räntepapper i trygghet. Det har man börjat gå ifrån mer och mer och konstaterat att de flesta kommer ju vara pensionärer i 20–25 eller kanske till och med 30–35 år. Så man ska inte dra ner sparhorisonten till noll bara för att man går i pension, säger Jens Magnusson.

Helena Wande/TT

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons