Annons
Nyheter

Crafts affärsidé en svettig historia

Crafts affärsidé är en svettig historia. Historien om Crafts underställ började med att en specialstickad polyesterfiberväv utvecklades.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2006

Sedan 1977 har företaget har jobbat på att skapa ett idealiskt mikroklimat närmast kroppen för människor som idrottar

- Syftet är att man inte ska svettas mer än nödvändigt, eftersom vätskeförlust minskar prestationsförmågan, och få bort den fukt som ändå bildas från huden, säger vd Jens Petersson.

Annons

Historien om Crafts underställ började med att en specialstickad polyesterfiberväv utvecklades för att bäras under flygdräkten av flygvapnets piloter. Men väven visade sig vara utmärkt till att transportera bort fukt och öka prestationsförmågan.

Craft lierade sig med elitidrottare, men det räckte inte. Efter två konkurser köptes företaget av New Wave 1996. Vd Torsten Jansson bosatte sig i Borås och höll Craft flytande i några år. Sedan gjorde han ett schackdrag genom att anställa Jens Petersson.

Denne hade jobbat länge inom Nike, senast som marknadsdirektör för Östeuropa och sponsoransvarig för norra och östra Europa. Men både han och frun vill flytta hem till Sverige.

- Och Torsten och jag fann varandra väldigt snabbt, säger Jens Petersson.

Han styrde upp företaget mot tre idrotter och valde de svettigaste: längdskidor, löpning och cykel. Lägg därtill konceptet att man ska klä sig i tre lager och det unika kunnandet som vävleverantören i Borås besitter. Men det behövdes mer.

- Vi satsade på att bli bäst på service till butikerna.

Snart fanns Craft hos alla de stora kedjorna och nu siktar Jens Petersson högt via ökade exportsatsningar.

- En miljard i omsättning 2010!

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons