GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Cyperns turism hårt drabbad när ryssar uteblir

Cypern har förlorat omkring 800 000 turister i och med sanktionerna mot Ryssland.
Turism • Publicerad 31 juli 2022
De ryska turisterna saknas på Cypern. Nästan 800|000 brukar komma varje år. Arkivbild.
De ryska turisterna saknas på Cypern. Nästan 800|000 brukar komma varje år. Arkivbild.Foto: Petros Karadjias/AP/TT

Cypern höll just på att återhämta sig från krisen under pandemin, och turisterna började återvända, när Ryssland invaderade Ukraina.

– I år hade vi väntat oss 800 000 ryska turister, säger Haris Loizides, chef för Cyperns hotellorganisation

Turismen på Cypern drog under 2019, året före pandemin, in nästan motsvarande 28 miljarder kronor till landet. Då kom 3,9 miljoner turister till Cypern och av dessa var nästan 800 000 ryssar. Bara britterna var fler.

Hittills i år har bara 17 000 tagit sig till Cypern, de flesta är ryssar som är bofasta i landet, och enligt beräkningar väntas bortfallet vara värt omkring sex miljarder kronor.

Kriget har också lett till ökade kostnader för hotellen i form av högre energipriser, och Loizides uppmanar EU att ingripa.

– EU måste råda bot på situationen och hjälpa företag, särskilt i en tid då inflationen skenar, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.