Annons
Nyheter

Då väntas nästa våg av covid

Samtidigt som Folkhälsomyndigheten målat upp ett scenario med ny smittotopp redan i maj som "mindre trolig", konstaterar Sydafrika att en ny våg kan vara på gång, rapporterar .
Coronapandemin • Publicerad 13 mars 2022
Vilken variant av coronaviruset som kommer att dominera i framtiden är det ingen som vet. Arkivbild.
Vilken variant av coronaviruset som kommer att dominera i framtiden är det ingen som vet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Immuniteten mot coronaviruset har börjat dala i Sydafrika och tillsammans med ändrade beteendemönster väntas landet snart träffas av en ny coronavåg. Kanske redan vid månadsskiftet april-maj, enligt Salim Abdool Karim, epidemiolog och professor i folkhälsovetenskap i Sydafrika, till radion:

– Sydafrikas epidemi har verkligen definierats av en serie vågor, med ungefär tre månaders mellanrum mellan varje våg.

Annons

Men även om topparna och dalarna har varit väldigt regelbundna i Sydafrika har läget sett annorlunda ut i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten (FHM), vars tjänstemän inte är lika säkra på att Sveriges mönster kommer att följa Sydafrikas.

Den under vintern dominerande omikronvarianten, som först upptäcktes i Sydafrika, har nu börjat plana ut med låga smittotal. Trots det konstaterar myndigheten att en helt ny variant av sars-cov-2 kan få fäste under våren på grund av minskad immunitet, med en topp redan i maj. Ändå är det något som FHM målat upp som ett mindre troligt scenario:

"Även om smittan skulle öka igen så är det osannolikt att många skulle drabbas av svår sjukdom", sade FHM:s statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande i februari.

Men vad det blir för variant och hur smittsam den är, är det ännu ingen som vet säkert.

– Vi har helt enkelt ingen aning. Men det är inte troligt att omikronvarianten är den sista varianten vi någonsin kommer att se, säger Salim Abdool Karim, till Vetenskapsradion.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons