Annons
Nyheter

Dadgostar ger en släng till "falukorvsviftaren"

Kritik mot sovande riksdagsledamöter, anklagelser om struntprat och priset på falukorv hördes från talarstolen under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.
Ekonomi • Publicerad onsdag 14:59
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) ger en släng till "falukorvsviftaren" Ebba Busch (KD.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) ger en släng till "falukorvsviftaren" Ebba Busch (KD.Foto: Anders Wiklund/TT

Här är citaten som sticker ut:

Jimmie Åkesson (SD):

Annons

– Jag är mållös. Du står här och pratar strunt, rakt igenom strunt. Det är skamlöst, säger Jimmie Åkesson i sitt inledande anförande.

Uttalandet kommer efter en lång tystnad från SD-ledarens sida, som nog fick en och annan att undra om han hade glömt bort vad han skulle säga, och var riktat mot S-ledaren Magdalena Andersson

Märta Stenevi (MP):

– Det är som om stora delar av den här kammaren sitter och sover, säger hon med anledning av klimatkrisen och fortsätter:

– De är ointresserade, oengagerade. Någon sitter och hånler. Den här kammaren och den här regeringen beter sig som barn man ropar på för att göra läxorna. De låtsas att de inte hör. Men nu är det dags att vakna, det går inte att låtsas längre.

Magdalena Andersson (S):

S-ledaren snor Jimmie Åkessons retoriska grepp genom att vara tyst en lång stund innan även hon säger att hon är mållös.

– Det är ett helt skamlöst påstående som Jimmie Åkesson kommer med, säger hon sedan med anledning av en hetsig ordväxling mellan de två partiledarna om hur Sverige ska lösa korankrisen.

Johan Pehrson (L):

– Plastpåseskatten kommer jag inte ihåg om det var ni eller vi som var för. Men nu ska den bort! Men frågan är om vi ska bli medlemmar i euron, säger L-ledaren Johan Pehrson och riktar sig till Magdalena Andersson, och får både Ulf Kristersson och Ebba Busch att börja skratta.

Annons

Magdalena Andersson replikerar att hon satt med i förhandlingsrummet och att plastpåseskatten då var en viktig fråga för Liberalerna.

Nooshi Dadgostar (V):

– Ebba Busch, falukorvsviftaren, står här och säger att hon gör allt hon kan. Falukorven har aldrig varit dyrare Ebba Busch, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar med anledning av de stigande kostnaderna i samhället.

Johan Pehrson (L):

– Socialstyrelsen har godkänt det här, försäkrade Pehrson när han fyllde på vattenglaset i talarstolen. Han syftade på Socialstyrelsens nya striktare alkoholråd.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons