Annons
Nyheter

Dagsböter för mordåtalade 15-åringen

Den 15-årige pojke som av tingrätten dömts för att ha knivdödat en 39-årig man på Dalbo torg i Växjö förra året, frias helt av hovrätten.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2006

Hovrätten anser inte att åklagaren lyckats bevisa att 15-åringen är skyldig.

"Vid en samlad bedömning finner hovrätten att bevisningen i målet inte är sådan att det kan uteslutas att det var NN (15-åringens bror), eller måhända en tredje person, som utedelade det dödande knivhugget", skriver hovrätten i domen.

Annons

Hovrätten var dock inte enhällig. Två nämndemän ansåg att det var 15-åringen som utdelade det dödande knivhugget.

Däremot döms 15-åringen till hundra dagsböter för två fall av misshandel som skett i centrala Växjö vid andra tillfällen.

Femtonåringens advokat, Magnus Lundh, ser det som självklart att hans klient kommer att kräva skadestånd för det halvår han varit frihetsberövad. Men Lundh vill inte nämna några summor.

– Det bör blir lite mer än vanligt eftersom han är så ung och det är ett mycket allvarligt brott som han anklagats för, säger han.

Han tillägger att pojken verkar ha klarat häktestiden bra och fått god behandling.

Om den friande domen säger Lundh att den är i linje med vad 15-åringen själv hela tiden hävdat.

– Det bekräftas att bevisningen inte håller. Åklagarens vittnen är inte tillräckligt säkra i sina iakttagelser.

Även om 15-åringen frias i brist på bevis anser Lundh att klienten blivit så rentvådd han kan bli. En domstol skriver aldrig rakt ut att den åtalade är oskyldig, påpekar han.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons