Annons
Nyheter

Damberg: "Inte bra" med för få polisstudenter

Det är inte bra att ha hundratals tomma platser på landets polisutbildningar, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT. Han hoppas att nya åtgärder ska råda bot på situationen.
Politik (TT) • Publicerad 27 januari 2020
Inrikesminister Mikael Dambergs besöker närpolisen i Rosengård i samband med att polisprogrammet på Malmö universitet startade i fjol. Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Dambergs besöker närpolisen i Rosengård i samband med att polisprogrammet på Malmö universitet startade i fjol. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Till de 1 020 utbildningsplatserna i januari lyckades polisen trots stora kampanjer bara få ihop 651 sökande som klarade kraven.

I dag är alltså 413 platser vakanta – medan landet har akut polisbrist.

Annons

Ansvariga på de fem polisutbildningarna kritiserade i veckan regeringen för att inte ha infört reformer som gör utbildningen mer attraktiv. De vill att den ska leda till akademisk examen och öppna upp för forskningsstudier.

Facket Polisförbundet har samma krav.

Inrikesministern anser att akademiska poäng på sikt är "nästa naturliga steg i utvecklingen" för att göra polisutbildningen och polisyrket som karriärväg mer lockande.

TT: Men det finns inget förslag i "pipeline"?

– Det har historiskt sett inte funnits en politisk majoritet för det. Nu är fokus på att fylla upp utbildningsplatserna.

TT: Hur illa är det att det står hundratals platser tomma på polisutbildningarna?

– Det är inte bra, svarar Mikael Damberg utan omsvep.

Han pekar samtidigt på att regeringen mer än fördubblat antalet platser på polisutbildningen.

– Men då är det viktigt att polisen också fyller upp platserna. Rikspolischefen har startat ett arbete för att verkligen se till att man fyller upp de här platserna i större utsträckning. Det innefattar från nu den 1 januari ett helt nytt antagningssystem, som är mer flexibelt, samt att se över om rekryteringsarbetet är riktat för att nå rätt målgrupper.

Mikael Damberg vill också betona att cirka 3 000 polisstudenter inom de närmaste åren kommer ut som anställningsbara poliser, att distansutbildningen byggts ut och att civilanställda får större möjligheter att vidareutbilda sig till poliser.

Annons

Regeringens mål är att öka Polismyndighetens anställda med 10 000 under perioden 2016–2024. Ungefär två tredjedelar av tillskottet ska utgöras av poliser, resten civila.

Färsk statistik som TT tagit del av visar att myndigheten hade 31 728 anställda vid årsskiftet, varav 20 423 poliser vilket är en ökning med 383 under 2019.

Myndigheten har ökat sina anställda med nästan 3 500 de fyra senaste åren. En klart övervägande del av dem är civilanställda.

– Men under det senare året växer också antalet polisanställda. På årsbasis har vi aldrig haft fler poliser och det växer i alla polisregioner, säger Mikael Damberg.

TT: Är du orolig för att ökningstakten inte är tillräcklig för att nå målet?

– Polisen säger till mig så här långt att de möter sina målsättningar, men ett tufft arbete återstår.

Lars Pedersen/TT

Fakta: Polisutbildningen

Polisutbildningen omfattar fem terminers heltidsstudier. I utbildningen ingår en sex månaders aspiranttjänstgöring i en polisregion. Utbildningen finns på fem orter i Sverige och går även att läsa på distans.

Teoretiska studier varvas med praktik genom övningar, fältstudier och färdighetsträning som i vissa delar ställer krav på fysisk förmåga. Oavsett studieort i landet gäller samma utbildningsplan.

Källa: Polismyndigheten

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons