Annons

Dammkollapsen – detta vet vi

Ukraina och Ryssland anklagar varandra för kraftverksdammen Kachovkas kollaps. Vad som orsakade översvämningen som följt är ännu inte fastställt.
Detta vet vi om dammkollapsen i södra Ukraina.
Ukraina • Publicerad 7 juni 2023
Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin säger att mer än 40|000 personer kommer att drabbas av kraftverksdammen Kachovkas kollaps. Bilden, som togs på onsdagen, visar översvämmade gator i Cherson.Foto: Libkos/AP/TT

Vad har hänt?

Natten till tisdag publicerade flera medier en drönarfilm som visar hur enorma mängder vatten forsar ut från kraftverksdammen Kachovka i södra Ukraina.

Annons

Enligt Ukrainas militära underrättelsetjänst inträffade en explosion klockan 02.50 lokal tid.

Dammen rymmer ungefär 18 kubikkilometer vatten – vilket kan jämföras med vattenmängden i Mälaren.

.

Vilka är konsekvenserna?

Det ukrainska statliga vattenkraftbolaget Ukrahydroenergo uppger att vattenkraftverket är totalförstört och inte går att reparera. Bolagets vd Ihor Syrota bedömer att vattnet kommer att rinna ner i Svarta havet inom åtta till tio dygn.

– Det vill säga att det tar åtta till tio dagar eller så för att vattnet ska rinna av helt, säger han enligt CNN.

Flera byar är helt eller delvis översvämmade och tiotusentals personer omfattas av evakueringar i de drabbade områdena. På onsdagsförmiddagen hade totalt runt 2 700 personer evakuerats, uppger ryska och ukrainska myndigheter.

Dammen förser den av Ryssland annekterade Krimhalvön med vatten.

Enligt Ukrainas jordbruksminister är 94 procent av bevattningssystemen för jordbruket i Chersonregionen nu utan vatten, rapporterar BBC.

Kärnkraftverket Zaporizjzja kyls med vatten från dammens vattenreservoar. Men enligt FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA) innebär kollapsen inte någon omedelbar säkerhetsrisk.

Annons

På onsdagen meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att hundratusentals människor som lever i de översvämmade områdena inte har tillgång till rent dricksvatten.

Kollapsen gör även att ekosystemet riskerar att rubbas, enligt experter. Zelenskyj beskriver situationen som "en miljöbomb av massförstörelse".

.

Vem är skyldig?

Vad som ligger bakom dammkollapsen är inte fastlagt ännu, men båda sidorna i kriget anklagar varandra.

Ukraina skyller på Ryssland och menar att landet vill stoppa Ukrainas framryckningar i området. Ryssland nekar till inblandning och hävdar att det ska handla om ett ukrainskt sabotage. Dammen ligger i ett område kontrollerat av Ryssland.

Det skulle även kunna handla om strukturella svagheter som har uppstått under Rysslands ockupation, enligt CNN.

USA:s FN-ambassadör Robert Wood säger att det inte verkar rimligt att Ukraina skulle ligga bakom, men vill inte peka ut någon skyldig.

.

Hur påverkar det kriget?

Annons

Både de ukrainska och de ryska styrkorna drabbas av att dammen förstörts – men militärstrategiskt är det Ryssland som gynnas av kollapsen, påpekar Peter Lidén, lärare vid Försvarshögskolan. Översvämningen skedde i ett område som är strategiskt viktigt för Ukraina då floden sedan återtagandet av Cherson i november har varit en frontlinje. Ukraina får det svårare att attackera och Ryssland kan nu förflytta sina styrkor österut.

Ukraina har upprepade gånger varnat för att Ryssland kan försöka spränga dammen.

Samtidigt innebär kollapsen långsiktigt stora problem för sötvattensförsörjningen till den av Ryssland olagligt annekterade Krimhalvön.

– Om man från rysk sida har tänkt sig att hålla fast i Krim så skapar man stora problem för sig själv med detta, säger Lidén, som bedömer att det är "ganska solklart" att Ryssland ligger bakom kollapsen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons