Annons
Nyheter

Danmark åtalar IS-kvinnor för terrorbrott

Danmark • Publicerad 4 november 2022
Kvinnorna och deras barn befann sig i lägret al-Roj i nordöstra Syrien innan de fördes tillbaka till Danmark. Arkivbild från lägret.
Kvinnorna och deras barn befann sig i lägret al-Roj i nordöstra Syrien innan de fördes tillbaka till Danmark. Arkivbild från lägret.Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Tre kvinnor som hämtats hem till Danmark från Syrien åtalas för terrorfrämjande genom att ha varit en del av IS verksamhet.

Kvinnorna – nu 33, 35 och 38 år – levde som husmödrar och fruar till IS-krigare i Syrien, enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

Annons

Tillsammans med totalt 14 barn hämtades de tre hem från syriska al-Roj-lägret den 7 oktober. Kvinnorna har suttit häktade sedan dess.

"Det är vår uppfattning att kvinnorna har varit en viktig del av IS genom familjemässigt och praktiskt stöd av terrororganisationen, vilket bidrog till IS-aktiviteterna i de ockuperade områdena", säger stadsadvokat Jakob Berger Nielsen som driver åtalet.

Två av kvinnorna har enbart danskt medborgarskap medan den tredje har dubbelt medborgarskap. Åklagaren kommer därmed att yrka på att få den sistnämnda kvinnan utvisad från Danmark.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons