Annons
Nyheter

Danmark ber om ursäkt: "Horribla övergrepp"

Danmark ska ge en officiell ursäkt för våld och övergrepp mot intagna på institutioner under åren 1933–1980.
Danmark • Publicerad 7 mars 2023
"Det är medborgare som har varit i välfärdssamhällets vård och som har varit utsatta för obegripliga, horribla övergrepp", säger Danmarks social- och bostadsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Arkivbild.
"Det är medborgare som har varit i välfärdssamhällets vård och som har varit utsatta för obegripliga, horribla övergrepp", säger Danmarks social- och bostadsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Arkivbild.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/TT

Det beskedet ger social- och bostadsminister Pernille Rosenkrantz–Theil (S).

Totalt var omkring 27 000 personer omhändertagna av samhället under den aktuella perioden. De drabbade hade olika fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar, det handlar bland annat om blinda, döva och epileptiker.

Annons

Hur många av dem som är i livet i dag är oklart.

– Det är medborgare som har varit i välfärdssamhällets vård och som har varit utsatta för obegripliga, horribla övergrepp – våld, omsorgssvikt, sexuella kränkningar och mycket annat, säger ministern.

Hon framhåller att många utsatts för saker som även enligt då gällande lag var olagliga.

En officiell ursäkt utlovades redan av Danmarks förra regering. Nu upprepas löftet av den nya regeringen, men någon tidpunkt för arrangemanget har inte offentliggjorts. Det väntas ske de närmaste månaderna.

Thorkild Olesen, ordförande för Danske Handicaporganisationer, anser att en ursäkt har en stor betydelse för de berörda.

– Det betyder riktigt mycket att det är någon som rent faktiskt tar ett ansvar och säger: "Det ni upplevde var inte rätt".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons