Annons
Nyheter

Danmark öppnar för stridsplan på Bornholm

Danmark skärper sin militära beredskap, vilket bland annat kan innebära att två stridsflygplan placeras på Bornholm, om det bedöms vara operativt nödvändigt. Det danska försvarsdepartementet hänvisar till en "oacceptabel rysk militär press på Ukraina".
Danmark • Publicerad 8 februari 2022
Mette Frederiksen i folketinget i Köpenhamn på tisdagen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT

Den danska stridsbataljon med 700–800 soldater som ingår i Natoberedskapen brukar normalt ha 30 dagar på sig att göra sig klar för att rycka ut. Bataljonen ska nu samlas i Slagelse och göra sig beredd på att kunna rycka ut inom en till fem dagar.

Utplacering av stridsflyg på Bornholm har tidigare skett när det har varit ökad rysk flygaktivitet i närheten av danskt luftrum.

Annons

Den danska försvarschefen general Flemming Lentfer understryker att det för närvarande inte finns något förhöjt hot mot Danmark eller Bornholm.

– Vi förstärker våra militära möjligheter för att kunna reagera snabbare om situationen kräver det, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) har under tisdagen haft möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. I ett inlägg på Facebook skriver Frederiksen: "Allvarlig situation i och omkring Ukraina och därför också ett allvarligt samtal här på morgonen med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg".

– Det är osedvanligt och ett uttryck för en allvarlig krissituation att en dansk stridsbataljon samlas och görs redo för strid, säger statsvetarprofessorn Mikkel Vedby Rasmussen vid Köpenhamns universitet.

Han ser det som svar på önskemål från Nato, som vill pressa Ryssland till en förhandlingslösning.

– Det är viktigt för Nato att signalera att det inte finns andra lösningar än en förhandlingslösning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons