Annons
Nyheter

Öppnar för soldater från USA i Danmark

Danmark ska fördjupa sitt försvarssamarbete med USA. Det innebär att amerikanska soldater kan komma att placeras i Danmark.
Danmark • Publicerad 10 februari 2022
Danmarks premiärminister Mette Frederiksen presenterar nyheten om försvarssamarbetet tillsammans med utrikesminister Jeppe Kofod (till vänster) och försvarsminister Morten Bødskov (till höger).
Danmarks premiärminister Mette Frederiksen presenterar nyheten om försvarssamarbetet tillsammans med utrikesminister Jeppe Kofod (till vänster) och försvarsminister Morten Bødskov (till höger).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/AP/TT

Detaljerna i avtalet är inte klara men det kan innebära att USA ska kunna utplacera soldater och militär utrustning på dansk mark, säger statsministern under en pressträff tillsammans med utrikesminister Jeppe Kofod och den nye försvarsministern Morten Bødskov.

– Vi är glada över att USA har sträckt ut en hand till Danmark med ett förslag om ett bilateralt försvarssamarbete, säger Frederiksen.

Annons

Hon betonar att USA är landets viktigaste allierade och att man står inför nya komplexa utmaningar med hot från auktoritära krafter.

– Vi ser det från Ryssland just nu, säger Frederiksen.

Förhandlingarna har dock inte inletts till följd av den pågående situationen som pågår runt Ukraina just nu, där tiotusentals ryska soldater befinner sig nära ukrainska gränsen, enligt statsministern.

Det innebär också ett ökat samarbete och aktivitet på utvalda militära platser i Danmark, säger försvarsminister Morten Bødskov. Det ska även ge USA bättre tillgång till Europa.

– Det ligger i vårt intresse att USA tar ännu mer direkt del i vår säkerhet, säger Bødskov.

– Det kommer att stärka vårt samarbete med USA på en rad områden.

Förhandlingarna kommer att inledas de kommande månaderna uppger försvarsdepartementet i ett pressmeddelande, skriver Ritzau.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons