Annons
Nyheter

Danmark skärper gränskontroller

Danmark • Publicerad 4 augusti 2023
Dansk polis kontrollerar svenska bilar på Pepparholm mellan Öresundsbron och tunneldelen av Öresundsbroförbindelsen i mars 2021. Arkivbild.
Dansk polis kontrollerar svenska bilar på Pepparholm mellan Öresundsbron och tunneldelen av Öresundsbroförbindelsen i mars 2021. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Danska polisen skärper gränskontrollen på grund av en ökad hotbild, uppger justitiedepartementet.

Det innebär att man kommer att göra slumpmässiga kontroller av resenärer från Sverige, skriver departementet i ett pressmeddelande.

Annons

"Utifrån den pågående utvecklingen av hotbilden har myndigheterna i dag bedömt att det just nu är nödvändigt att fokusera på vilka som reser in i Danmark för att motverka de konkreta och aktuella hot som Danmark står inför", skriver justitiedepartementet.

Den senaste tiden har flera koranbränningar, liksom i Sverige, genomförts i Köpenhamn. Polisens underrättelsetjänst säger till nyhetsbyrån Ritzau att koranbränningarna har resulterat i ett ökat terrorhot mot Danmark.

Den ökade gränskontrollen kommer inledningsvis att gälla till och med den 10 augusti.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons