GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Danska minkuppfödare kräver mer ersättning

700 minkuppfödare stämmer danska staten och kräver 600 miljoner mer i ersättning för sina minkskinn. Detta efter den lagvidriga massavlivning som genomfördes förra hösten, sedan en covidmutation upptäckts bland djuren.
Danmark • Publicerad måndag 10:58
Merparten av de döda minkarna gick till förbränning, men när anläggningarna inte klarade av anstormningen grävdes cirka fyra miljoner djur ned på Jylland. Arkivbild.
Merparten av de döda minkarna gick till förbränning, men när anläggningarna inte klarade av anstormningen grävdes cirka fyra miljoner djur ned på Jylland. Arkivbild.
Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix/AP

Beloppet på 600 miljoner danska kronor motsvarar enligt uppfödarna den summa som staten ännu inte ersatt för förstörd minkpäls.

Enligt ett politiskt beslut har ersättningsbeloppet per pälsskinn tidigare satts till 250 kronor styck. Det är 73 kronor för lite enligt uppfödarna – eftersom försäljningspriset på ett danskt minkskinn i genomsnitt landat på 323 kronor under höstens auktioner, rapporterar danska TV 2 Fyn enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Fler än 15 miljoner danska minkar, även friska, avlivades förra hösten. Beslutet saknade dock laglig grund, och i våras tillsattes en minkkommission av folketinget med syfte att bringa klarhet i fallet.

Kommissionens slutrapport väntas i april nästa år.

Merparten av de döda minkarna gick till förbränning, men när anläggningarna inte klarade av anstormningen grävdes cirka fyra miljoner djur ned på Jylland.

I början av 2021 beslutades att landets minkuppfödare ska få kompensation som beräknas uppgå till motsvarande 25 miljarder svenska kronor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.