Nyheter

Danska partier vill inte släppa in svenskar

Flera danska partier vill öppna gränserna för tyskar och norrmän – men inte för svenskar.
Skälet är att Sveriges virusstrategi hittills lett till mer spridning och död jämfört med de andra länderna.
Danmark • Publicerad 14 maj 2020
Nordenminister Anna Hallberg (S) kallar det "en orimlig diskriminering" om Danmark inte skulle öppna sina gränser för svenskar till skillnad mot tyskar. Arkivbild.
Nordenminister Anna Hallberg (S) kallar det "en orimlig diskriminering" om Danmark inte skulle öppna sina gränser för svenskar till skillnad mot tyskar. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Om det inte är hälsomässigt försvarligt att öppna gränsen till Sverige så kan svenskarna stanna där de är, och så kan tyskarna komma upp, säger Jakob Ellemann-Jensen, partiledare i Venstre, det största oppositionspartiet, till DR.

Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl ser saken så här:

– Jag tror att om man öppnar på olika sätt för turister från olika länder kan man också öppna gränserna snabbare, säger han och avvisar därmed den danska regeringens linje att gränserna till Sverige, Tyskland och Norge ska öppnas samtidigt.

Hårdare nedstängning

För Søren Pape Poulsen, som leder Det Konservative Folkeparti, är virussmittans utbredning i de aktuella länderna avgörande; Danmark, Norge och Tyskland har tillämpat hård nedstängning av sina samhällen.

– Länder som påminner om oss, och som har ordning på smittan och där smittrycket är lågt, till exempel Norge och Tyskland, ska vi öppna för, säger han enligt DR.

Søren Pape Poulsen välkomnar norska turister med Oslofärjan och tyska turister till Västjyllands kust. Som ett minimum anser han att norrmän och tyskar med intyg på ett de bokat sommarhus, hotell eller annat boende ska släppas in.

"Orimlig diskriminering"

Vid månadsskiftet berättar regeringen närmare hur det blir med Danmarks gränser i sommar för utländska besökare.

Inför beslutet har den svenska regeringen tryckt på i Köpenhamn för att svenskar inte ska särbehandlas.

– Skåne har lägre smittspridning än Köpenhamnsregionen. Jag har påtalat för den danska regeringen att vi ska se Öresundsregionen som en gemensam region, snarare än att jämföra Stockholm och Köpenhamn, säger Nordenminister Anna Hallberg (S), som haft täta kontakter med Mogens Jensen (S), Danmarks minister för nordiskt samarbete, till HD/Sydsvenskan.

Om Danmark skulle öppna sin gräns mot Tyskland men inte mot Sverige, vore det "en orimlig diskriminering", tycker hon:

– Det är vi mycket kritiska till. Och det har vi påtalat.

"Fint med friska turister"

Statsminister Mette Frederiksen (S) ställer sig försiktigt positiv till att turister som bokat boende i Danmark ska kunna besöka landet, men tillägger i en tv-debatt på torsdagskvällen att saken måste bli föremål för politiska förhandlingar.

– Det är fint att ta emot en tysk familj som inte har corona. Det är en annan sak om en tysk familj som är smittad kommer till Danmark och sprider smittan vidare, säger hon enligt nyhetsbyrån Ritzau.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.