Annons
Nyheter

Frederiksen till försvar inför avgångskrav

Danmarks regering utstår en väldig kritik för sin hantering av minkskandalen. Statsminister Mette Frederiksen bör avgå, enligt flera av landets stora tidningar.
Frederiksen säger att den uppmärksammade rapporten i själva verket ger henne rätt.
Danmark • Publicerad 1 juli 2022
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (i mitten) kommenterar den omfattande kritik som hennes regering har fått för hanteringen av minkskandalen. Till vänster i bild står justitieminister Mattias Tesfaye och till höger står hälsominister Magnus Heunicke.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (i mitten) kommenterar den omfattande kritik som hennes regering har fått för hanteringen av minkskandalen. Till vänster i bild står justitieminister Mattias Tesfaye och till höger står hälsominister Magnus Heunicke.Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix/TT
Minkar som avlivades lades i väldiga massgravar när krematorier inte räckte till. Arkivbild.
Minkar som avlivades lades i väldiga massgravar när krematorier inte räckte till. Arkivbild.Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix via AP/TT

– Jag vill framhäva att kommissionen bekräftar det jag själv har sagt under hela förloppet. Nämligen att jag som statsminister inte visste att det inte fanns någon rättslig grund, säger Mette Frederiksen på en presskonferens.

Presskonferensen hålls dagen efter att den så kallade minkkommissionen lagt fram sina slutsatser om minkskandalen, bland annat att statsministern gav "objektivt sett grovt vilseledande" uppgifter när hon hösten 2020 meddelade att alla 15 till 17 miljoner minkar i Danmark skulle avlivas som en förebyggande smittskyddsåtgärd.

Annons

– Jag har uppfyllt min sanningsplikt och har inte haft för avsikt att säga något som inte var korrekt, säger Frederiksen, som därtill anser att det inte finns någon grund för ett riksrättsåtal mot henne.

Ministrar på rad

En lång rad ministrar skrider till regeringens försvar vid pressträffen.

Hälsominister Magnus Heunicke säger att det vid den tidpunkten fanns en stor oro för att virusmutationen som spreds bland minkar skulle kunna göra framtida covidvaccin mindre effektiva. Han hänvisar till att den danska smittskyddsmyndigheten SSI hade varnat för en "betydande risk för folkhälsan".

Livsmedels- och lantbruksminister Rasmus Prehn säger att de var tvungna att agera snabbt och att minkuppfödarna hamnade i en "beklaglig situation". Näringsminister Simon Kollerup gör gällande att en spridning av virusmutationen hade kunnat gå ut över Danmarks export.

Justitieminister Mattias Tesfaye medger att regeringen gjorde fel men konstaterar att den återkommande har bett om ursäkt för det.

– I våra ögon kunde en ansvarsfull regering inte ha gjort något annat, säger statsminister Mette Frederiksen, som föreslår en rad byråkratiska förändringar för att undvika liknande hantering i framtiden.

"Bara en utväg"

Den danska minknäringen var världsledande i flera årtionden, men gick i graven i och med massavlivningen.

I dagstidningen Berlingske beskrivs kommissionens kritik som historisk och som en granatchock för de inblandade tjänstemännen.

"Men den största skandalen kan mycket väl vara att de som är dessa tjänstemäns arbetsgivare – regeringen – inte ställs till svars", skriver ledarskribenten.

Jyllands-Posten skriver att det finns ett "före" och ett "efter" torsdagen den 30 juni, oaktat om folketinget i slutänden väcker ett riksrättsåtal mot Frederiksen eller inte.

Annons

"Här och nu finns det bara en utväg för Mette Frederiksen, och det är att avgå", står det där.

Weekendavisen beskriver det som att regeringen har offrat tjänstemännen för att själv undkomma konsekvenser. Tidningen Politikens ledarsida skriver att förtroendet för demokratin riskerar att drabbas om regeringens stödpartier inte ser till att det sker en oberoende utredning om huruvida riksrättsåtal borde väckas. Den linjen är även Kristeligt Dagblad inne på.

Upp till folketinget

Mette Frederiksens och regeringens framtid avgörs dock av allt att döma av folketinget.

Oppositionella och andra kritiska röster kräver att saken tas vidare i en utredning av oberoende jurister som kan ta ställning till om det finns grund för ett riksrättsåtal. Men för en sådan krävs ett majoritetsbeslut.

Den socialdemokratiska regeringens stödpartier Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti motsätter sig en sådan utredning, vilket innebär att en majoritet är väldigt osannolik.

Fakta: Den danska minkskandalen

Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni 2020 och smitta konstaterades senare under året på hundratals gårdar.

En mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten 2020. Den muterade varianten hade även spridits till människor.

Den 4 november 2020 meddelade S-regeringen att man hade fattat beslut om att landets alla minkar – smittade och friska – skulle avlivas.

Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknades laglig grund att avliva de friska minkarna. Dagen innan ska livsmedelsministern Mogens Jensen (S) ha fått reda på att beslutet var lagvidrigt.

Landets minkuppfödare fick informationen först den 10 november.

Den 18 november avgick Mogens Jensen (S), som även var minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete.

En rapport har visat att departement och myndigheter tidigare än så känt till att beslutet saknade laglig grund.

Den 25 november förra året bad statsminister Mette Frederiksen (S) om ursäkt för regeringens hantering av minkfrågan.

Våren 2021 tillsattes en minkkommission av folketinget med syfte att bringa klarhet i fallet. Över en miljon dokument och mejl har samlats in och över 70 förhör har hållits med exempelvis ministrar och ämbetsfolk. Bland annat har statsministern förhörts.

Kommissionen lämnade sin slutrapport den 30 juni.

I januari 2021 beslutades att landets minkuppfödare ska få kompensation som beräknas uppgå till motsvarande 25 miljarder svenska kronor.

Källa: Ritzau

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons