Annons
Nyheter

Därför fastnade Hisingsbron i öppet läge

Trafik • Publicerad 7 juni 2023
När Hisingsbron över Göta älv i Göteborg i mars fastnade i öppet läge i samband med en broöppning hoppade ett hundratal personer över öppningen på omkring en meter. Arkivbild.
När Hisingsbron över Göta älv i Göteborg i mars fastnade i öppet läge i samband med en broöppning hoppade ett hundratal personer över öppningen på omkring en meter. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

När Hisingsbron i Göteborg fastnade i delvis öppet läge i mars hoppade ett hundratal personer över till andra sidan. Nu har orsaken till stoppet hittats, rapporterar Sveriges Radio.

Egentligen ska delen av bron som lyfts stanna när tyngden når ett visst gränsvärde, som ett säkerhetsstopp. Men en programmering i motorerna som lyfter bron var felaktig.

Annons

– Gränsvärdet var alldeles för lågt. Därför stoppade bron vid en belastning som var mycket lägre än vad den egentligen klarar av, säger Axel Wannerskog på Göteborgs stad till SR och tillägger:

– Det är den mänskliga faktorn. Någonting har hänt i kodknackningen.

Sedan i april är felet åtgärdat.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons