Annons
Nyheter

De ska anlägga en jättegräsplan på taket

Veg Tech har tagit hem sin största order någonsin.
Norges och Nordens största hallbygge får ett grönt tak från Vislanda.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2006
Johan Thiberg, Bengt-Erik Karlberg och Rickard Lönn gläds åt Veg Techs stororder. Fyra fotbollsplaner med grönt tak ska läggas på en norsk återvinningsanläggning. Foto: Daniel Rydström
Johan Thiberg, Bengt-Erik Karlberg och Rickard Lönn gläds åt Veg Techs stororder. Fyra fotbollsplaner med grönt tak ska läggas på en norsk återvinningsanläggning. Foto: Daniel RydströmFoto: 

Ordern är värd cirka elva miljoner kronor och det motsvarar 25 procent av företagets omsättning förra året. Taket som kommer att byggas har en totalyta på 30 000 kvadratmeter och hallbygget är det största någonsin i Norden. Ytan motsvarar cirka fyra fotbollsplaner.

- Det här är ett riktigt prestigeprojekt på den norska och den nordiska marknaden, säger Bengt-Erik Karlberg, ny och nöjd vd på Veg Tech.

Annons

Utkanten av Oslo

Det aktuella bygget kommer att ske i utkanten av Oslo. Ett stort industriområde ska förskönas eftersom närliggande områden ska bebyggas med bostäder. I satsningen ingår bland annat mer attraktiva byggnader och det är där Veg Tech kommer med i leken. Företaget sysslar med vegetationsteknik och kommer att lägga ett grönt tak vid Haraldrud Gjenvinning. Anläggningen är en jättelik återvinnings- och sophanteringsstation.

- Ombyggnaden kommer att ske i tre etapper och vi lägger 10 000 kvadratmeter per gång. Den första etappen inleds senare i vår och den sista våren 2007.

Med hjälp av Veg Techs takvegetation vill norrmännen hålla temperaturen nere i byggnaden under sommartid. I stället för att energin från solstrålningen värmer lokalerna används det för att avdunsta vattnet i

vegetationen. Under vintertid är effekten den motsatta eftersom det gröna taket minskar värmeutstrålningen.

- Det isolerar kyla och värme. Det är i storstadsregioner som taket gör sig bäst, säger Bengt-Erik Karlberg.

Veg Tech har cirka 20 anställda för tillfället och räknar med att klara av ordern med dagens personalstyrka. Däremot kommer man att etablera en lokal verksamhet i Norge efter storordern.

- Ordern tryggar verksamheten och vi har redan märkt att intresset ökat i Norge sedan de skrivit om taket i byggpressen. Vi räknar med spinoff-effekter och norrmännen kan betala för sig.

Två olika metoder

När Veg Tech lägger sina gröna tak använder man sig av två olika metoder. Vanligtvis lägger man ut färdiga tak som odlas vid anläggningarna utanför Vislanda och Ljungby. I Oslo kommer man att plantera skott som sedan får växa och gro på det norska

Annons

taket.

- Den stora utmaningen blir att transportera upp jorden till Oslo. Det blir några kubikmeter med tre centimeter jord på 26 000 kvadratmeter, säger Bengt-Erik Karlberg.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons