Annons
Nyheter

Sänkt straff för grovt artskyddsbrott

Hovrätten för Västra Sverige sänker straffet för den man som annonserat ut och sålt djurdelar från skyddade djur på nätet. Han fälls ändå för grovt artskyddsbrott i sammanlagt 130 fall och smuggling.
Målet har kallats det största i sitt slag i Sverige hittills.
Brott • Publicerad 17 juni 2021
Hovrätten för Västra Sverige sänker straffet för den man som annonserat ut och sålt djurdelar från skyddade djur på nätet. Han fälldes för grovt artskyddsbrott i sammanlagt 130 fall och smuggling av en havsörn från Norge. Arkivbild.
Hovrätten för Västra Sverige sänker straffet för den man som annonserat ut och sålt djurdelar från skyddade djur på nätet. Han fälldes för grovt artskyddsbrott i sammanlagt 130 fall och smuggling av en havsörn från Norge. Arkivbild.Foto: Bild från polisens förundersökning

Tingsrätten dömde mannen till ett år och fyra månaders fängelse. Men hovrätten anser anser att straffvärdet är något lägre och sätter straffet till ett års fängelse.

Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning men noterar att det inte är fråga om ett jaktbrott och heller aldrig har handlat om handel med levande djur. Dessutom väger hovrätten in att det varit en långsam handläggningstid. Målet inleddes redan 2016 och efter utredning väcktes åtal först i januari 2020.

Annons

Hovrätten häver dessutom beslagen av ett vargskinn samt några andra föremål.

Mannen har stått åtalad för att ha satt in över 200 annonser i olika grupper på Facebook och där salufört och i vissa fall sålt djurdelar till flera kunder. På nätet har mannen bland annat bjudit ut klor av svartbjörn och fjädrar av vithövdad havsörn. Han åtalas också för smuggling av en kungsörn som ska ha importerats från Norge.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons