Annons
Nyheter

Uppgörelsen som bäddar för ny statsminister

Centerpartiet och Miljöpartiet har stridit länge om strandskyddet och skogen. Nu har C, MP och S nått en uppgörelse.
Politik • Publicerad 10 november 2021
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) intervjuas i kammarfoajén i riksdagen. Centerkällor bekräftar för TT att det nu finns en uppgörelse om strandskyddet.Foto: Anders Wiklund/TT

Kravet från Centerpartiet för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister har varit en uppluckring av strandskyddet och stärkt äganderätt för skogsägarna.

Nu har partierna kommit överens i båda frågorna och regeringen har lämnat in propositioner för både ett nytt strandskydd och stärkt äganderätt i skogen.

Annons

När det kommer till strandskyddet är de stora förändringarna att det ska bli enklare att bygga strandnära i områden med "lågt exploateringstryck", till exempel nära sjöar och vattendrag på landsbygden.

Det innehåller också förslag om att stärka strandskyddet i områden som redan är exploaterade och där många vill bygga, till exempel kustområden. Allemansrätten i de områdena ska också bevaras enligt förslaget.

Båda tillsynes nöjda

På så vis har C fått igenom ett delvis uppluckrat strandskydd medan MP har fått igenom ett delvis förstärkt skydd av kustnära och högt exploaterade områden.

Märta Stenevi (MP) skriver på Instagram att hon är stolt över att ha nått en uppgörelse som "stärker strandskyddet där det behövs som mest och skyddar den svenska skogen".

Enligt näringsminister Ibrahim Baylan innebär förslagen att man tar hänsyn till den biologiska mångfalden kring mindre sjöar och vattendrag samtidigt som man gör det lättare att bygga.

Även allemansrätten förblir skyddad med förslagen, framhåller han.

– Alla partier värnar allemansrätten, som är ett väldigt viktigt folkligt värde. Vi inte bara garanterar den utan stärker den i vissa delar, säger Baylan.

Äganderätt i skogen

När det gäller äganderätt för skogsägare har C, MP och S också kommit överens. C har velat ha en stärkt äganderätt där skogsägarna själva får bestämma hur skogen ska brukas, medan MP velat se att mer av den svenska skogen ska skyddas.

Partierna har kunnat mötas bland annat genom att regeringen föreslagit en utökning av budgeten från 1,3 miljarder till 2,4 miljarder för att skydda värdefull natur – och där ingår också kompensation till skogsägare som får direktiv om att en del av deras skog ska skyddas.

Fakta: Regeringens förslag om stärkt äganderätt i skogen

Regeringens proposition till riksdagen gällande stärkt äganderätt i skogen innehåller bland annat:

Förslag om att markägare själva ska kunna ta initiativ till skydd av skog "genom att arbetssätten vid formellt skydd utvecklas med frivillighet som grund".

Ökade möjligheter för skogs- och markägare att välja vilken typ av skydd som ska införas i området.

Förslag om att färre avsteg ska göra från frivilligt skogsskydd.

Regeringen föreslår nya ersättningsmarker och ett nytt markförsäljningsprogram från Sveaskog AB.

De skogsägare som har skog i fjällnära områden föreslås få ersättningsmark för att kompensera för att de inte får avverka.

Källa: Regeringen

Fakta: Regeringens förslag om stärkt äganderätt i skogen

Regeringens proposition till riksdagen gällande strandskyddet innehåller:

Det ska bli enklare att bygga strandnära i vissa landsbygder. Kommunerna får utökade möjligheter att utveckla och bygga strandnära.

Upphävt strandskydd vid små sjöar och smala vattendrag. Gäller för sjöar mindre än en hektar och vattendrag smalare än två meter.

Inget strandskydd vid anlagda sjöar och vattendrag.

Strandskyddet föreslås skärpas och förtydligas i högexploaterade områden.

Lagändringarna föreslås i huvudsak träda i kraft den 1 juli 2022.

Källa: Regeringen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons