Annons
Nyheter

Det våras för norska oljeaktier

Den oljestinna Oslobörsen går mot strömmen i orosvågen som trycker ned börser runt om i världen.
Den norska börsens breda index ligger på plus 0,2 procent i måndagens tidiga eftermiddagshandel och har sedan årsskiftet gått upp med nästan 2 procent.
Ekonomi • Publicerad 7 mars 2022
Uppåt för oljestinna Oslobörsen. Arkivbild
Uppåt för oljestinna Oslobörsen. ArkivbildFoto: Johansen, Erik NTB/TT

Uppgången kan jämföras med Stockholmsbörsens OMXS-index på minus 0,5 procent efter att ha varit nere på en nedgång på drygt 4 procent under förmiddagens turbulens. Och sedan årsskiftet har OMXS-index tappat 22 procent av sitt värde.

Den avgörande skillnaden är den norska börsens exponering mot olja och naturgas. Denna typ av verksamhet har ökat drastiskt i värde sedan oljelandet Ryssland invaderat Ukraina och därmed står inför ett akut hot om sanktioner från EU och USA som i slutändan kan slå ut landets olje- och gasexport från stora delar av världsmarknaden.

Annons

En av de stora vinnarna i måndagens handel på Oslobörsen är den Oslobaserade koncernen Interoil Exploration & Production – med olje- och naturgasprojekt i Norge och Colombia. Aktien rusar uppåt med nästan 40 procent, vilket innebär ett kurslyft på 222 procent sedan årsskiftet.

Även de mer namnkunniga norska oljebolagen går starkt. DNO-aktien har sedan årsskiftet lyft med 36 procent, medan Aker BP – på väg att ta över Lundin Energys prospekterings- och produktionsverksamhet – ligger samtidigt på plus 19 procent sedan årsskiftet.

Den norska kronan har också tagit tillbaka pandemiraset och sedan årsskiftet lyft från 1:03 svenska kronor till 1:11 kronor – den högsta noteringen sedan 2014.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons