Annons

Detta är vad Sverige och Turkiet är överens om

Turkiet har sagt ja till till att ratificera den svenska Natoansökan. Efter mötet som föranledde det turkiska beskedet släppte Sverige, Turkiet och Nato ett gemensamt dokument med sju punkter.
Här är uttalandet i sin helhet:
Försvar • Publicerad 11 juli 2023
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Sveriges statsminister Ulf Kristersson vid Natos toppmöte i Vilnius.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Sveriges statsminister Ulf Kristersson vid Natos toppmöte i Vilnius.Foto: Henrik Montgomery/TT

1. Den 10 juli 2023 träffades Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid Natos toppmöte i Vilnius.

2. Sedan förra Natotoppmötet har Sverige och Turkiet arbetet nära tillsammans för att ta itu med Turkiets berättigade oro för säkerhetsfrågor. Som en del i den processen har Sverige ändrat sin grundlag, ändrat sina lagar och betydligt utökat sitt anti-terrorsamarbete mot PKK, samt återinfört vapenexport till Turkiet, allt enligt åtagandena i det överenskomna trilaterala memorandumet från 2022.

Annons

3. Sverige och Turkiet enas i dag om att fortsätta sitt samarbete både inom den så kallade permanenta gemensamma mekanismen, som etablerades vid toppmötet i Madrid 2022 och som samlar experter från ländernas utrikes-, inrikes- och justitiedepartement samt underrättelsetjänster och säkerhetsinstitutioner, och under en ny bilateral säkerhetsöverenskommelse ("Security compact") som ska mötas årligen på ministernivå och skapa lämpliga arbetsgrupper.

Vid det första av dessa bilaterala möten ska Sverige presentera en plan som ligger till grund för landets fortsatta kamp mot terrorism i alla former och yttranden mot en full implementation av det trilaterala memorandumet, inklusive artikel 4. Sverige upprepar att man inte ska ge något stöd till organisationerna YPG/PYD och organisationen som i Turkiet kallas Fetö.

4. Både Sverige och Turkiet är överens om att anti-terrorismsamarbete är en långsiktig ansträngning vilket sträcker sig längre än till Sveriges Natoanslutning. Generalsekreterare Stoltenberg bekräftar igen att Nato kategoriskt fördömer terrorism i alla former och manifestationer. Nato kommer att öka sina ansträngningar betydligt på det här området, inklusive att generalsekreteraren ska införa en särskild koordinator för anti-terrorism, för första gången i Natos historia.

5. Vi förbinder oss till principen att det inte ska finnas några restriktioner, barriärer eller sanktioner mot handel och investeringar i försvarsmaterial mellan allierade. Vi kommer att arbeta för att avskaffa sådana hinder.

6. Sverige och Turkiet är också överens om att öka sitt ekonomiska samarbete inom ramen för en gemensam handelsgrupp (Joint Economic and Trade Committee, Jetco). Både Turkiet och Sverige ska se till att maximera möjligheterna att öka bilateral handel och investeringar. Sverige ska aktivt stötta ansträngningar att återuppliva Turkiets anslutning till EU, inklusive modernisering av den EU-turkiska tullunionen och visa-lättnader.

7. På denna grund och givet nödvändigheten av avskräckande från och försvar av det euro-atlantiska området ska Turkiet ta med Sveriges anslutningsprotokoll till Turkiets nationalförsamling och arbeta nära med församlingen för att säkra en ratificering.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons